Ditt cv och ditt personliga brev

man i kök ställer fram hamburgare och pommes frites på en bänk

Hur gör man riktigt bra ansöknings­handlingar?

 

Ska man vara riktigt krass är dina ansökningshandlingar till för en enda sak. De ska väcka intresse hos en arbetsgivare så att de vill träffa dig för en intervju. Dina ansökningshandlingar är din annonspelare när du söker jobb. Det spelar ingen roll hur kompetent du är och hur mycket du har att tillföra på en arbetsplats. Om du inte lyckas förmedla det till den arbetsgivare du hoppas ska anställa dig, är det stor risk att du blir omsprungen av någon annan i rekryteringsprocessen.

Det går att förmedla sina kompetenser och skapa intresse på andra sätt. Du kan nöja dig med att ringa, besöka arbetsgivare på plats, dra i kontakter i ditt nätverk. Du kanske till och med blir kontaktad av en arbetsgivare som hittat dig via kontakter eller andra kanaler. Men för de flesta som söker jobb är bra ansökningshandlingar ett måste. Att lägga ner lite extra arbete på att göra dem bra är helt klart värt mödan.

Ansökningshandlingar brukar oftast bestå av två saker: ett cv och ett personligt brev. Båda är viktiga och man behöver tänka på olika saker för att de ska fungera.

 

Vad ska stå i ditt cv?

I ditt cv ska det framgå vad du har för erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som gör att du är rätt person för jobbet. Om du söker olika typer av jobb kan du behöva flera varianter av ditt cv. Du ska lyfta fram de saker som är viktiga för just det jobb du söker. 

Ett cv kan struktureras upp på olika sätt och innehålla olika saker. Det här bör alltid vara med:

  • Arbetslivserfarenheter
  • Utbildningar
  • Övriga meriter
  • Kontaktuppgifter

Du bör också ha med en sammanfattning av dina främsta kompetenser och målsättningar. Det här avsnittet är särskilt bra om du anpassar efter vilket jobb du söker.

Tänk på att börja med det viktigaste först. Vad du jobbade med för 10 år sen är inte det mest relevanta utan vad du jobbade med senast. Börja från idag och gå sen bakåt.

Beroende på vad du har med i bagaget kan du till exempel ha med:

  • Språkkunskaper
  • Datakunskaper
  • Körkort (och om du kanske har tillgång till bil)
  • Eventuellt fritidsintressen

Referenser bör du också nämna. Oftast skriver man inte ut namn och kontaktuppgifter till referenspersoner direkt i cv:t. De uppgifterna ger man arbetsgivaren i ett senare skede, till exempel vid intervjun eller om arbetsgivaren frågar efter dem när ni har kontakt. Men det är bra att ha med rubriken i cv:t och skriva att referenser ges på begäran.

Sen kan du fundera på om du ska ha med en bild eller inte. Det är inte helt nödvändigt men det är ofta trevligt. Tänk bara på att det är en lämplig bild. Du behöver se någorlunda professionell ut. Semesterbilderna från stranden eller barhänget är bra om du skippar. 

 

Hur ska du skriva ditt personliga brev?

Ditt personliga brev kompletterar ditt cv. Det ska inte vara en upprepning av vad som framgår i ditt cv utan här har du chansen att riktigt skräddarsy din ansökan. Se till att lyfta fram sånt som du tror arbetsgivaren tycker är viktigt för tjänsten. 

Utgå gärna från annonsen om det finns en sån. Titta på vad som arbetsgivaren frågar efter i annonsen och svara på det. Börja med en kort inledning om varför du söker jobbet och vad som gör att du tror att du är rätt person för jobbet. Du har en kort stund på dig att fånga intresset och dina främsta argument ska komma snabbt. Risken finns att ditt brev aldrig blir läst till slutet om du inte väckt intresse i början.

Att det kallas "personligt" brev betyder inte att du ska beskriva dig själv som privatperson. Hur gammal du är, var du kommer ifrån, hur många barn du har och vad du gör på fritiden är inte det som är intressant för arbetsgivaren. Du ska beskriva dig själv som yrkesperson. 

Försök konkret beskriva hur du använt dina goda egenskaper och kompetenser tidigare. Om du vill att det ska framgå att du är serviceinriktad och gillar att jobba med människor så beskriv hur du använt dig av det tidigare. Försök att undvika klyschor utan var så konkret som möjligt med exempel på hur du jobbar och hur du är.

Avsluta med något trevligt. "Jag ser fram mot att få komma på en intervju och få berätta mer om mig själv och få veta mer om er" är en klassiker som fungerar bra.

Glöm inte bort att skriva dina kontaktuppgifter även i brevet!

 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.