Vad behöver du göra för att lyckas med anställningsintervjun?
När du blivit kallad på anställningsintervju vet du att arbetsgivaren tycker att du är en intressant person med rätt bakgrund och kvalifikationer för jobbet. Nu är målet nära, men inget är klart än. Du vill inte snubbla på målsnöret så förbered dig ordentligt.
Vad ska du tänka på inför intervjun?
Du kommer förmodligen att vara ganska nervös och det är helt normalt. Det kan till och med vara bra att vara lite nervös för då brukar man bli lite mer alert och på tårna. Det kan hjälpa till så man fokuserar bättre. Däremot är det inte bra att vara alldeles för orolig och då brukar det vara bra att känna sig förberedd.
Alla anställningsintervjuer är förstås olika men det finns en del frågor som ofta ställs vid arbetsintervjuer. Tänk igenom vad du ska svara om några av de vanligaste frågorna kommer upp.
Exempel på vanliga frågor är:
- Kan du berätta lite om dig själv?
- Varför vill du ha det här jobbet?
- Vilka är dina starka sidor?
- Vilka är dina svaga sidor?
- Har du några frågor till oss?
Öva hemma. Det allra bästa är om du kan be någon om hjälp att göra en "låtsasintervju". Be en kompis eller nån i familjen om du inte har möjlighet att få hjälp av en jobbcoach. Fråga någon du känner dig trygg med.
Skriv gärna ner sånt som du vill få sagt i ett block. (Block och penna kan dessutom vara bra att ta med till intervjun.) Du ska absolut inte läsa innantill eller lära dig det utantill så det låter som om du läser upp färdiga repliker. Men du ska veta vad du tycker är viktigt att få med.
Läs på om företaget så mycket du kan så du kan ställa bra frågor om du får möjlighet.
Ta gärna med kopior på betyg och andra intyg så du har redo om du får frågor om det. Se till att du har med kontaktuppgifter till de personer du ska lämna som referenser också.
Vad ska du tänka på under jobbintervjun?
Försök att slappna av och vara dig själv. Du behöver inte sätta upp en fasad och försöka vara något du inte är. Om du är väldigt nervös kan du säga som det är. De flesta som intervjuar vet om att det kan vara en jobbig situation och de är inte där för att "sätta dit" dig. Du är ju där för att de är intresserade av dig.
Tänk på ditt kroppspråk. Sträck på dig och försök att hålla ordning på händer och fötter så de inte fladdrar runt. Ögonkontakt är också viktigt. Du ska inte sitta och stirra ner någon men titta inte ner i golvet eller i taket när du talar och titta på den som ställer frågor. Om det är flera personer med så kom ihåg att ha ögonkontakt med alla. Titta inte bara på den som ställt frågan utan rikta dig till alla i rummet.
När intervjun börjar närma sig sitt slut är det bra om du frågar efter vad nästa steg i processen är och när du kommer att kunna få ett svar på om du får jobbet eller inte.
Vad ska du tänka på efter intervjun?
Pusta först ut ordentligt och slappna av. Den svåraste delen är avklarad. Nu får du ha is i magen och tålamod under tiden du väntar på att få besked. Även om det viktigaste nu är gjort kan du göra några saker för att kanske förbättra dina chanser. Men var försiktig. Du vill inte vara för pushig och påstridig även om du verkligen vill få ett svar så fort som möjligt.
Det första du kan göra är att skicka ett mejl där du tackar så mycket för att du fick komma och att de tog sig tid. Du kan till exempel skriva att du tyckter att jobbet nu är ännu mer intressant när du fått veta lite mer. Avsluta med att du ser fram mot att höras igen. Du kan också skriva att de gärna får kontakta dig om det är någon mer information de behöver.
Om du inte tog reda på hur planen framåt ser ut och när arbetsgivaren räknar med att processen är klar redan vid intervjun kan du fråga om det nu. Sen väntar du in det datumet och ytterligare nån vecka. Sen kan du följa upp med ett mejl till. Meddelandet kan vara i samma stil som ditt första tack-mejl. Se till att det är trevligt och inte ett klagomål på att du inte fått besked än. Fråga hur det går med rekryteringen och om de behöver något mer från dig.
Om du sen får ett negativt besked och nån annan fick jobbet är det bra om du ber om feedback. Vad var det som gjorde att du inte fick jobbet? Finns det något du kunde gjort bättre? Det är inte alla som tar sig tid att ge feedback men ibland kan du få bra tips som hjälper dig att lyckas bättre vid nästa intervju.
Blev det ett positivt besked och du fick jobbet? Grattis och lycka till på ditt nya jobb!
Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.