Rusta och matcha

Kvinna sitter på trappa med en laptop i knät

Intensivt och anpassat stöd för att hitta nytt jobb eller utbildning

 

Vad är Rusta och matcha?

Du som letar efter nytt jobb eller kanske en utbildning och är inskriven på Arbetsförmedlingen kan få hjälp av Aventus genom tjänsten Rusta och matcha. Tjänsten är till för dig som kan och vill jobba eller studera och behöver lite extra stöd och hjälp på vägen till nytt jobb. Aventus har i 35 år sysslat med just det här, hjälpa arbetssökande att hitta ny sysselsättning och matcha mot lediga jobb på arbetsmarknaden. Om Arbetsförmedlingen beslutar att det här är rätt för dig kommer du att få hjälp av en av våra jobbcoacher.

Rusta betyder att vi hjälper dig och utrustar dig med rätt verktyg för att kunna söka jobb på ett framgångsrikt sätt och så det går så snabbt som möjligt att nå målet. Matcha betyder att vi hjälper till att matcha dig och dina kompetenser mot arbetsgivare som behöver anställa.

Vår ledstjärna är alltid individuell anpassning. Med all vår erfarenhet vet vi hur viktigt det är att du får hjälp som är anpassad efter just dina behov och förutsättningar. Därför börjar vi alltid med en grundlig kartläggning av hur just din situation ser ut. Tillsammans benar vi ut vilka kompetenser och önskemål du har och vad det är som driver dig. Sen lägger vi upp en tydlig och konkret plan för arbetet framåt.

Var finns jobb som är intressanta för dig? Hur ska du göra för att stå ut i mängden av arbetssökande och få komma på intervju? Hur ska du göra för att lyckas på intervjun och landa jobbet? Kanske kommer du fram till att en utbildning kunde vara intressant. Tillsammans med din coach eller en av våra studie- och yrkesvägledare undersöker du vad det finns för utbildningar som kan vara aktuella. Hela tiden är det du som är i fokus.

 

Hos Aventus kan du delta i Rusta och matcha i Göteborg.Du kan läsa mer om Rusta och matcha på Arbetsförmedlingens hemsida.

Det här är exempel på saker som du och din coach kan arbeta med inom Rusta och matcha:

 • Kartläggning av färdigheter, kompetenser, egenskaper och yrkesområden
 • Hitta och söka jobb som annonseras ut
 • Hitta och söka jobb på den dolda arbetsmarknaden
 • Hjälp med att göra riktigt bra ansökningshandlingar
 • Följa upp sökta jobb på ett bra sätt
 • Se till att du får kontakt med arbetsgivare som behöver anställa
 • Förbereda och träna på arbetsintervjuer
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Information om utbildningar och hjälp med att söka utbildning
 • Motiverande samtal

Att välja leverantör av Rusta och matcha i Göteborg eller Kalmar

Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du är aktuell för Rusta och matcha, men när det är klart är det du själv som bestämmer hos vem du vill få den här hjälpen. För närvarande erbjuder vi Rusta och matcha i Kalmar och i Göteborg.

För att välja Aventus som leverantör loggar du in på Arbetsförmedlingens hemsida och går till Min planering. Därifrån kan du söka fram Aventus, antingen genom att söka på namnet eller via vårt så kallade KA-nummer.

När du valt Aventus som leverantör kommer du att bli kontaktad av din coach för att få tid och plats för ert första möte. Under det första mötet går ni igenom dina förutsättningar och dina mål och sen sätter ert arbete igång. 

 

Vad är Krom då?

Kanske har du varit på Arbetsförmedlingen och har hört talas om Krom och undrar vad det är för något. Det är precis samma sak som Rusta och matcha. Tidigare kallade Arbetsförmedlingen tjänsten för Kundval Rusta och Matcha och det förkortades till Krom. Sen strök man "Kundval" ur namnet och kvar blev Rusta och matcha. Men en del namn sätter sig ordentligt och ibland talar man ändå fortfarande om Krom både på Arbetsförmedlingen och på andra ställen. Krom och Rusta och matcha är precis samma tjänst. Du får hjälp att hitta jobb eller utbildning av en jobbcoach efter ett beslut av Arbetsförmedlingen.

 

Krav i Rusta och matcha

Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du ska delta i Rusta och matcha och de ställer också en del krav både på dig som är med i programmet och på oss som är leverantör. Minst en gång varannan vecka ska du ha ett samtal med din coach och minst en gång i veckan ska du delta i en aktivitet hos oss. Varannan vecka är det på plats som gäller och varannan vecka kan det vara på distans.

Det är viktigt att du kommer på mötena eller svarar din coach när ni kommit överens om att ni ska ha ett samtal. Om du blir sjuk eller inte kan ta samtalet av någon annan anledning är det väldigt viktigt att du meddelar din coach. Du måste också meddela Arbetsförmedlingen om du inte kan delta i aktiviteteterna.

 

Kan man delta i Rusta och matcha på distans?

Vi får ofta frågan om man kan genomföra Rusta och matcha på distans. Svaret på den frågan är både ja och nej. Det är Arbetsförmedlingen som sätter reglerna för hur mycket man kan jobba på distans och hur mycket man måste vara på plats i våra lokaler. Vid minst ett tillfällle varannan vecka kommer du till våra lokaler. Ofta kan det vara ett vanligt samtal med din coach men det kan också vara seminarier, föreläsningar eller gruppövningar. Du kan också komma in till kontoret och få låna dator och jobba på egen hand fast hos oss. Övrig tid går det bra att jobba på distans och du kan ha kontakt med din coach via telefon eller videosamtal.

 

Rusta och matcha

Vill du få hjälp av en jobbcoach? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

 Du måste ange ditt namn
 Saknar svar
 Saknar svar
 Du måste ange ditt telefonnummer
 Du måste ange din mejladress
 Du måste ange ort
 Du måste skriva ett meddelande
 Du måste godkänna att vi lagrar dina personuppgifer
Skicka
* Här kan du läsa om hur vi tar hand om dina personuppgifter

5 goda skäl att välja oss som leverantör

 • Vi kan din arbetsmarknad
 • Vi ger dig ett personligt och professionellt stöd
 • Vi anpassar vårt stöd efter dig och dina behov
 • Vi är bra på att se och skapa nya möjligheter
 • Vi hjälper dig nå din fulla potential

Vanliga frågor om Rusta och matcha

Vem kan få gå i Rusta och matcha?

Arbetsförmedlingen gör en bedömning om Rusta och matcha är rätt insats för dig som är, eller riskerar att bli långtidsarbetslös. De använder ett statistiskt bedömningsstöd som tar hänsyn till en rad olika saker. Det kan vara inskrivningstid, utbildning, ålder och förutsättningar på din bostadsort. Sen tittar arbetsförmedlaren på alla saker som framkommer i bedömningsstödet och fattar ett beslut om Rusta och matcha är rätt för dig.

Hur väljer man leverantör för Rusta och matcha?

Om arbetsförmedlingen fattat beslut om att du ska delta i Rusta och matcha ska du välja en leverantör. Det gör du på Mina sidor på arbetsförmedlingen.se. Det är alltid en bra idé att ta en kontakt innan du väljer leverantör. 

Funderar du på att välja Aventus och oss på jobbcoach.se, är du varmt välkommen att ringa eller mejla till oss för att få reda på mer om hur vi jobbar och hur vi kan hjälpa dig.

Om du bor i Göteborg kontaktar du Savå Sharif:

Telefonnummer: 076-769 77 66
E-post: sava.sharif@aventus.se

Om du bor i Kalmar kontaktar du Annicka Karlsson

Telefonnummer: 076-525 82 28
E-post: annicka.karlsson@aventus.se

 

Vad får man för ersättning när man deltar i Rusta och matcha?

När du är arbetssökande och deltar i något av Arbetsförmedlingens program kan du få ersättning från Försäkringskassan under tiden.

Ersättningen du får kallas aktivitetsstöd. Varje månad lämnar du in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen för att ha rätt till aktivitetsstöd. I aktivitetsrapporten ska du redovisa du vad du gjort i ditt program under månaden som gått.

Är Rusta och matcha frivilligt?

Du behöver alltid följa din planering hos arbetsförmedlingen för att inte din rätt till ersättning ska påverkas. Om arbetsförmedlingen fattar ett beslut om Rusta och matcha räknas det som att du förlänger din arbetslöshet om du tackar nej. Då kan du bli avstängd från a-kassan och du kan inte få aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Det kan också påverka din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). 

Hur länge kan man gå i Rusta och matcha?

När arbetsförmedlingen beslutar om att du får gå Rusta och matcha gäller det alltid i sex månader. Efter sex månader gör arbetsförmedlingen en bedömning om du har behov av mer stöd och du kan få ett nytt beslut om ytterligare sex månader.

Kan man gå Rusta och matcha på distans?

Man kan gå stora delar av programmet på distans, men inte helt. Varannan vecka behöver vi träffa dig på plats på kontoret. 

Rusta och matcha hos Aventus i Göteborg

Rusta och matcha hos Aventus i Kalmar