Tips från coachen

Man med hörlurar som sitter framför dator

Jobbcoachens bästa råd på vägen till ditt nya jobb

 

Att söka jobb kan vara en lång och krokig resa. Ibland flyter allt på och det känns som om man har koll på läget, men det finns tillfällen då det känns motigt och man inte riktigt vet vad man ska ta sig till. Ibland kanske man behöver ta ett steg tillbaka och fundera över om man gör rätt saker.

Det gäller att inte bara veta vad man ska göra i teorin utan också hur man ska göra det i praktiken och faktiskt få saker och ting att hända. Vi brukar ofta säga att söka jobb är ett jobb i sig. Det betyder att du behöver ett bra sätt att lägga upp det arbetet.

När du söker jobb är det du själv som är din egen chef och det finns ingen som kollar upp att du gör det du ska. Det finns ingen som kontrollerar att du kommer i tid till "jobbet" på morgonen eller att du faktiskt får något gjort under dagarna. Det är otroligt lätt hänt att man skjuter upp saker. Du tittar på fler avsnitt på Netflixserien än du tänkt. Du scrollar på sociala medier och plötsligt har det gått flera timmar. Och som ett brev på posten kommer en obehaglig känsla i magen av att du bara låtit tiden gå. 

 

Gör ett schema för ditt jobbsökande

Det här kanske låter hur tråkigt som helst men vi vet att det fungerar. Sätt dig ner och fundera över dina arbetstider. Bestäm dig för hur många timmar om dagen du ska ägna åt ditt jobbsökande och bestäm under vilka timmar du ska göra detta. Var realistisk. Är du väldigt morgontrött är det kanske dumt att säga till sig själv att du ska börja klockan 8 på morgonen. Men om du låter bli att vända på dygnet och kommer igång i rimlig tid kommer du att kunna känna dig ledig sen när eftermiddagen kommer. Underskatta inte värdet av fasta rutiner. Om du börjar med jobbsökandet vid samma tid varje dag så blir det lättare att komma igång.

 

Mål och delmål hjälper dig till ditt nya jobb

Sätt dig och skriv ner vad du har för mål. För det första har du ett större mål, nämligen att landa ditt nästa jobb. Men det där är ett ganska diffust mål och kan betyda lite vad som helst. "Jag vill bara ha ett jobb, vilket som helst" är inget riktigt bra mål. Det finns alldeles för många jobb som kan vara "vilket som helst". Det finns 100.000-tals lediga jobb men du varken kan eller vill söka alla dem. Det är bra att målet är smalare och vara mer konkret. Vilken typ av jobb ska det vara? Var nånstans ska det här jobbet finnas? Ju smalare målet är desto lättare är det att veta hur man ska jobba för att nå dit, men är det alldeles för smalt så blir det svårare att uppnå det.

Ditt stora övergripande mål säger inte heller något om vad du ska göra för att nå dit. Du behöver bryta ner till till delmål på vägen. Dina delmål ska vara sånt som tar dig närmare ditt stora mål. Det kan till exempel vara att du ska söka ett visst antal jobb under en vecka eller att du ska ringa ett visst antal arbetsgivare under dagen. Delmålen som du sätter ska vara väldigt tydliga. Du ska veta precis när du uppfyllt ditt delmål. Dina delmål ska också vara realistiska. De ska vara möjliga för dig att uppnå. Har du för stora ambitioner är det bara risk att du misslyckas och det är inte bra. Om du hela tiden missar dina delmål behöver du göra om dem så du har en chans att uppnå dem.

Det är bra att skriva ner sina mål och sina delmål. Dina delmål ska du stämma av mot ofta och du ska sätta nya regelbundet. Du kanske inte behöver sätta nya mål varje dag, men att ha delmål varje vecka som man jobbar mot är en bra idé. En del av oss går loss på to do-listor där man kan stryka över sina uppgifter löpande under dagen eller veckan. Är du en sån person ska du absolut jobba med det. För andra känns det bara som en belastning och då undviker du det. Men att ha en klar och tydlig bild av sina mål är ett framgångsrecept. Oavsett om du har dem nedskrivna på papper eller inte.

Fördelen med att jobba på det här sättet är bland annat att det är lättare att behålla motivationen. Även om du inte fått nåt nytt jobb den här veckan heller så har du fått gjort en massa saker som kommer att ge resultat så småningom. 

 

Undvik onödig stress

Att undvika stress är en annan sak som är lättare att klara sig undan om man jobbar med mål och delmål och när man har ett tydlig plan för hur man ska lägga upp sin tid. Det finns en massa saker man inte kan påverka när man söker jobb. Du kan inte påverka hur Arbetsförmedlingen jobbar. Du kan inte påverka vilka jobb som finns att söka. Men du kan påverka hur du söker jobb och hur du använder din tid. Om du använder dig av en tidsplanering för dina dagar och av mål och delmål så hjälper det dig att slippa en hel del stress och dåligt samvete för att du inte gjort sånt som du borde.

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.