Hitta ditt nästa jobb

kvinna med vit bygghjälm och gul reflexväst tittar ut genom fönster på bygge

Var finns de lediga jobben du kan söka?

 

Var hittar man lediga jobb att söka? Hur får man ett nytt jobb snabbt? Det första många tänker på är platsannonser och kanske framförallt Platsbanken på Arbetsförmedlingens hemsida. Och absolut. Att inte hålla koll på Platsbanken och andra jobbsökarsajter är ett kardinalfel när man söker jobb. Men det är väldigt mycket som inte annonseras ut över huvud taget. Runt 70-80% av alla jobb tillsätts på andra sätt än genom annonser. Man brukar tala om det som den dolda arbetsmarknaden.

 

Var hittar du jobbannonser?

Platsbanken är som sagt den största sajten där det finns annonser för lediga jobb. Det finns ofta runt 200.000 lediga jobb att hitta där. Men det finns andra ställen också.

  • Jobbsajter. Googla på jobbsajter och du kommer hitta en uppsjö.
  • Stora arbetsgivares egna jobbportaler. Till exempel kommuner och regioner har egna sidor för lediga jobb. Bemanningsföretag likaså.
  • Företagens hemsidor. Både stora och små arbetsgivare har ofta en avdelning för lediga jobb på sina hemsidor. Kartlägg företag som är intressanta och leta efter "lediga jobb" på deras hemsidor.

 

Var kan du registrera ditt cv när du söker jobb?

På många ställen där du hittar annonser kan du också lägga upp ditt cv och bli sökbar för den som är på jakt efter någon att anställa. Du kan också "prenumerera" på lediga jobb. Då får du en notis om att det kommit in något som kan vara intressant för dig.

Många arbetsgivare har särskilda sidor där man kan lägga in sitt cv och visa att man är intresserad av dem. Stora arbetsgivare brukar nästan alltid ha någonstans där man kan man anmäla sitt intresse.

Håll också koll på rekryteringsföretag. De är alltid på jakt efter kandidater så de snabbt kan hitta rätt person när de ska hjälpa arbetsgivare att hitta personal. Om du registrerar ditt cv är du med i matchen.

När du registerar ditt cv på det här sättet ska du tänka på att det i första läget inte kommer att vara någon person som läser det. Det är ett digitalt verktyg eller en algoritm som hjälper till att sortera och söka. Du behöver anpassa ditt cv så det fungerar för den "digiala rekryteraren". Läs gärna vår artikel om ats - automated tracking system.

 

Varför ska du göra spontanansökningar?

Det är alltid en naturlig omsättning på jobb. Folk byter jobb, de flyttar, de går i pension, de ska vara föräldralediga och så vidare. Om arbetsgivaren redan vet om att du är intresserad av att jobba hos dem när det händer, ligger du steget före alla andra. Att rekrytera är ofta en långdragen och omständig historia för en arbetsgivare och de flesta är tacksamma om de redan vet om att det finns nån som är intresserad. 

Kartlägg vilka arbetsgivare det finns som har den typen av jobb du vill ha och skicka in en spontanansökan. 

 

Använd sociala medier när du söker jobb

Du kan använda både LinkedIn, Facebook, Instagram och Twitter när du söker jobb. Många arbetsgivare annonserar ut lediga jobb i sociala medier och du kan få upp dem i ditt flöde. Se till att du har en bra LinkedIn-profil och lär dig hur du utnyttjar de möjligheter som finns där. Jobba aktivt med Facebook och hitta bra grupper att vara med i och anpassa din profil så att andra vet att du söker jobb. Vi har flera artiklar om det här där du kan få tips om hur du ska göra.

 

Hur hittar du kontakter och nätverk för ditt jobbsökande?

Ibland hör vi att folk uppgivet säger att alla jobb tillsätts via kontakter och att man inte har några kontakter. Men alla har kontakter. Det är inte säkert att man inser det bara. Tänk efter vilka du känner. Fotbollslaget, föräldrarna på dagis, gamla jobbarkompisarna, grannarna – alla är del av ditt personliga nätverk. Men de har ju inte några jobb till mig kanske du tänker och nej, det stämmer säkert. Men de kan känna till någonstans där det finns ett ledigt jobb. Låt ditt nätverk veta om att du är på jakt så kan de hålla ögon och öron öppna för din räkning. 

Att nätverka kan också innebära att du jobbar aktivt med att hitta kontakter. Sociala medier är ett bra ställe att börja. Men håll utkik efter till exempel jobbmässor där du kan vara med och skaffa nya ingångar. Ge dig ut på stan och besök arbetsplatser. Ta med dig en bunt cv:n och börja knacka dörr.  

Läs gärna mer om hur du kan jobba med ditt nätverkande här på sajten.

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.