Kvinna i videosamtal

ATS - den digitala rekryteraren

Det är inte ovanligt att företag blir dränkta i ansökningar när de ska anställa ny personal. För att underlätta använder sig fler och fler av olika typer av digitala rekryteringsverktyg (application tracking system eller ATS). Med hjälp av ett ATS system använder arbetsgivaren en programvara som hjälper till att skanna igenom och analysera ansökningar och cv. Systemet hjälper till att kategorisera och ranka efter hur väl man matchar jobbkraven och kan till exempel söka efter nyckelord. På så sätt kan systemet vaska fram de ansökningar som är mest intressanta.

 

Hur bra de här systemen än är, så är de i slutändan ändå rätt korkade. De kan inte läsa, tolka eller bedöma cv på samma sätt som en människa kan. Det kan innebära att någon som skulle passa som hand i handsken ett jobb sorteras bort för att cv:t inte är skräddarsytt för ett ATS.

Här vill vi hjälpa dig med hur du ska göra för att skapa ansökningar som tillfredsställer även ett ATS-system.

 

Nyckelord

En ATS-lösning skannar dokument efter ord och fraser som är relevanta. Du måste skräddarsy nyckelorden i ditt cv för jobbet du söker.

Om du till exempel ska söka ett jobb som säljare ska du peppra ditt cv med ord som handlar om detta: sälja, försäljning, förhandling, kommunikation, kundnöjdhet osv. Men du måste göra det så det passar in och inte blir överdrivet. Att trycka in nyckelord många gånger brukar kallas ”keyword stuffing” och systemet kommer upptäcka det och du hamnar längre ner i rankingen. Om du trycker in nyckelord som inte passar i sammanhanget blir texten onaturlig, och även om ATS-programmet sväljer det så kommer inte den mänskliga rekryteraren att göra det sen.

Använd dig av annonsen och spegla den. Använd samma typ av ord och formuleringar som står där. Ett lite kul sätt att hitta bra nyckelord är att leta efter jobbannonser som liknar det jobb du söker. Kopiera texten i varje annons och klistra in dem i ett dokument. Sen letar du rätt på ett verktyg för att göra ordmoln på nätet. Använd all text i ditt dokument för att få se vilka ord som finns. Om du upptäcker bra ord du inte tänkt på själv ser du till att få in dem i ditt cv.

Det här är till exempel ett ordmoln för den här artikeln.

Nyckelord i olika storlekar med anknytning till texten om ats

 

Det är gjort på https://tagcrowd.com/ men det finns flera vertyg du kan använda om du googlar.

 

Formatering

ATS-program bryr sig inte det minsta om snygga layouter eller hur ditt cv ser ut. Ett cv som är formaterat för att se snyggt ut för det mänskliga ögat kan till och med vara till nackdel eftersom det ”elektroniska ögat” kan bli förvirrat. Därför är det bättre att du undviker sidhuvuden, sidfot, grafik, tabeller, diagram, figurer, bilder eller andra visuella element.

När du ska ge en sammanfattning av viktig information är det bättre att använda nyckelord i punktlistor i stället för i löpande text. Såna här system älskar punktlistor.

Välj ett enkelt, läsbart teckensnitt som Arial, Times New Roman eller Calibri. Mer exotiska teckensnitten kan vara roliga att använda, men de är kända för att förvirra ATS.

Till sist, spara ditt cv i ett format som är lätt att läsa för en maskin. Det säkraste kortet är en pdf-fil eller en word-fil. Ofta anges vilka format som systemet klarar av när du skickar in din ansökning. Se till att kolla upp det så du inte faller på att systemet inte kan läsa ditt cv alls.

 

Sök rätt jobb

Sök jobb som du är kvalificerad för. En ATS kommer att sortera bort dig om du inte uppfyller kvalifikationskraven. Kom ihåg att anpassa ditt cv och ditt personliga brev till företagets behov eller jobbkrav när du söker – ett skräddarsytt cv har mycket större chans att fånga intresset än ett standard-cv. Skapa en enkel mall som du lätt kan anpassa och återanvända. Det kommer att spara dig mycket tid och möda.

 

Utnyttja sociala medier

Vissa former av ATS skannar sociala medier som LinkedIn efter användare med hjälp av nyckelord. Använd möjligheterna som det ger genom att arbeta med din profil på LinkedIn. En ATS kan analysera vad som intresserar dig och vad du har för kompetenser utifrån hur du använder ditt konto. Utnyttja det och använd det aktivt och på ett genomtänkt sätt. Se till att du jobbar med rätt nyckelord.

 

Glöm inte bort människan

Onlineansökningar i all ära. När du väl tagit dig igenom ett automatiskt rekryteringssystem kommer det vara en människa som läser din ansökan. Det du skriver måste övertyga även den mänskliga rekryteraren om att du är rätt person för jobbet.

 

Tack till Gaj Ravichandra som är en kollega till oss genom Arbora, för inspirationen till blogginlägget. Här kan du läsa originalet. 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.