Man med hörlurar som sitter framför dator

Bra jobbsökar­vanor

Som arbetssökande kan du tänka på ditt jobbsökande som ett jobb. Bra vanor i form av en bra dagsrytm, rutiner, struktur och en handlingsplan mot ett eller flera mål är viktigt i hela din jobbsökarprocess. Men det är inte alltid helt lätt att få till. Att hantera sin egen tid som arbetssökande kan snabbt bli en utmaning.

 

Vi träffar också många som upplever att de tappar motivationen gradvis. Det kan påverka engagemanget negativt och det blir svårt att få saker gjorda. Det finns inte samma fasta ramverk som när du har ett jobb. Många tycker att gränsen mellan jobbsökande och fritid smälter ihop. Det blir svårt att lägga jobbsökandet åt sidan och vara ledig med gott samvete.

På jobbcoach.se och Aventus har vi många års erfarenhet av att ge råd och stöd och coacha arbetssökande. Vi vet hur man ökar chanserna att snabbt hitta ett nytt jobb. Vårt fokus är att jobba med riktade ansökningar, ett professionellt CV, bearbeta den dolda arbetsmarknaden, kartlägga och utvidga nätverk, skapa en bra digital närvaro och hjälpa dig behålla din motivation och drivkraft etc.

Men en minst lika viktig del av jobbsökandet är  bra vanor som håller entusiasm och motivation uppe under hela processen och gör att du får saker gjorda. I det här inlägget ger vi dig våra bästa råd för att hitta bra jobbsökarvanor som ger dig de bästa förutsättningarna för att hitta ett jobb. 

 

Mål och delmål

För det första är det viktigt att veta att det finns två typer av mål när du söker jobb. Du ska jobba på kort och lång sikt. Dina kortsiktiga delmål ska vara konkreta saker som du ska göra. Du kan till exempel ha som mål att ringa 10 företag under en vecka.

Du bör helst ha många kortsiktiga och tydliga delmål, eftersom de hjälper dig att känna att du lyckas. Det är särskilt viktigt när det gäller jobbsökande eftersom det för många kan vara en tid där man kan känna sig frustrerad och tvivla på sig själv.

Ditt långsiktiga mål kan man kalla ditt ”jobbmål”. Här är det stor skillnad i hur konkret du är.

Du kan välja att sätta ett väldigt smalt mål, till exempel: Under 2021 kommer jag att vara anställd som controller på Volvo Cars. Det är ett väldigt tydligt mål som gör att du vet precis vad du jobbar mot. Men det kan också vara så smalt att du riskerar att göra dig själv besviken genom att inte nå målet.

Omvänt kan du också välja att sätta ett öppet mål, till exempel: Jag vill hitta ett jobb inom 12 månader. Här är styrkan att du har en god chans att lyckas. Problemet är att det inte anger riktningen för vad du behöver göra. Du riskerar att det blir svårt att veta åt vilket håll du ska styra.

Vi rekommenderar därför att du istället väljer ett mål mittemellan väldigt smalt och väldigt öppet. Fokusera på en fast tidshorisont, geografiska områden och en viss typ av jobb. Men fokusera inte på titel eller på företag och du säg inte att du bara vill ha ett jobb, vilket som helst.

 

Bra vanor för din arbetstid

När du har ett jobb är du van vid att ha ett fast ramverk. Du vet dina arbetstider, du vet vilka dina arbetsuppgifter är och du vet var du ska vara. När du inte lägre har ett jobb försvinner det fasta ramverket. Många arbetssökande säger att de tycker att gränsen mellan arbete och fritid är suddig. Det kan vara svårt att känna sig ledig.

Gör ett aktivt val om din arbetstid. Se dig själv som någon som arbetar med jobbsökande och planera din tid därefter. Vi föreslår att din utgångspunkt är en 40-timmars arbetsvecka. Lägg tid på ditt jobbsökande 30 timmar och ägna de sista 10 timmarna åt sånt som ger dig energi. 

Om du slappnar av och får ny energi av att vara med dina barn, ägna tiden åt att ha kul med dem. Och om du är en väldigt social person, spendera tid med dina vänner. Träna på gymmet eller ta promenader. Att röra på sig är viktigt.

De tio timmar du ägnar åt dig själv under veckan ska ladda dig med ny energi och få dig att må bra. Det kommer att hålla ditt humör uppe och motivera dig under din arbetsvecka.

Ju bättre du mår, desto bättre arbetar du med ditt jobbsökande. Det i sin tur ger dig bättre chanser att sälja in dig hos din nya arbetsgivare. Således kommer det att öka dina chanser att få ett jobb.

 

Gör det som fungerar för dig

Vi är alla olika och vi har alla olika sätt att göra saker. Det är en bra idé att fundera igenom hur du gör en realistisk plan för just dig. Det är viktigt att du gör ett schema som är rimligt och går att följa.

 

Är du den systematiska?

Om du är en systematisk person kan checklistor och skriftliga scheman ge dig en bra översikt över de saker du behöver uppnå. Du kan kryssa för i din checklista allt eftersom du tar dig igenom veckans uppgifter.

Är du den ambitiösa?

Om du är en resultatorienterad och väldigt ambitiös person, se till att lägga upp en plan som är realistisk så att den inte blir FÖR ambitiös. Ett knep kan vara att skruva ner målen till 80 procent av vad du egentligen tycker du borde klara.

Är du den sociala?

Om du är en sån som vill hjälpa till med saker till höger och vänster, passa dig för att gå in i den rollen "nu när du har tid". Rycker folk i dig och vill passa på att fika och träffas jämt behöver du tänka på vad som är bra för dig själv i första hand. Även om det kan vara lockande att ge efter för impulsen att alltid säga ja behöver ditt fokus ligga på sånt som tar dig framåt i din jobbsökarprocess.

Är du den rastlösa?

Om du i allmänhet är en sån som dör av tristess av rutiner och snabbt känner dig rastlös, var noga med att variera dina arbetsveckor och fokusera på de saker i processen som inspirerar dig och tar dig närmare ett jobb.

Handlingsplan för en vecka i taget

Vi har många års erfarenhet av att det här faktiskt funkar. Vi vet att arbete med mål och delmål som är konkreta och genomtänkta ger motivation, fokus och framför allt effekt - något händer. 

Du är ansvarig för mycket och hur bra du gör saker. Gör ett aktivt val om hur många ansökningar du vill skicka under veckan, hur många du vill ringa etc
Se till att alla veckodagar är schemalagda. På det sättet kan du också ta ledigt med gott samvete varje eftermiddag när du har åstadkommit det du tänkt dig.

Det är också viktigt att du tänker på att oförutsedda saker kan hända under veckan som kan göra att ditt schema spricker – och det är okej. När planen spricker, eftersom antingen andra möjligheter uppstod, eller om verkligheten bara blev annorlunda än när du planerade veckan, kom ihåg att så funkar det också i arbetslivet. Lösningen är att jobba på, lägga upp en ny plan och sätta ett nytt fokus som leder dig vidare.

 

Skaffa en coach

För de flesta kommer jobbsökandet vara en känslomässig berg- och dalbana. Du kommer att bli frustrerad och känna hopplöshet och tvivel efter att ha fått nej – eller inte fått något svar alls – på dina ansökningar och intresseanmälningar. Din intervju gick kanske åt skogen etc.

I den processen kommer du ha stor nytta av att hitta en sparringpartner eller en coach. På det sättet kan du dela dina erfarenheter och tankar. Din sparringpartner kan vara en god vän, en före detta kollega, en flickvän, fru eller ett syskon – någon du har förtroende för.

Fördelen med att välja någon som är väldigt nära dig som en pojkvän, fru eller man är att ni känner varandra riktigt bra och du kan få ärlig feedback och ni träffas utan att behöva bestämma tid i förväg. Å andra sidan kan det också vara rätt skönt att ha ett ledigt utrymme när du är med din partner hemma, där du inte behöver tänka på jobbsökande.

Den du väljer kan ha en positiv inverkan på ditt jobbsökande på flera olika sätt. Den personen kommer att ge dig en känsla av gemenskap så att du inte känner att du är helt ensam med jobbsökarprojektet.

Du får uppbackning och stöd och undviker att fastna i destruktiva tankeloopar. Dessutom kommer du att känna lite press att faktiskt få gjort dina uppgifter och det är inte heller så dumt.

 

Rusta och matcha

Om du är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen kan du få hjälp av oss på Aventus med de här sakerna. Rusta och matcha är ett stöd för dig som är arbetssökande och som behöver intensiv och individuellt anpassad hjälp att hitta jobb. En av våra coacher kan hjälpa dig att sätta mål och delmål, skapa struktur på ditt jobbsökande och vara din sparringpartner. Det är din handläggare på Arbetsförmedlingen som bestämmer om du kan få hjälp av oss genom Rusta och matcha. 

 

Tack till Ballisager som inspirerat till inlägget.

 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.