manlig barista gör kaffe

Starta eget

Har du tankar på att starta ett eget företag? Då är du i gott sällskap, över en miljon personer i Sverige har redan gjort det. Utmaningarna och möjligheterna är många, det finns även mycket hjälp att få på vägen.

 

Vad innebär det att starta eget?

Att ha ett eget företag kan innebära allt från att vara din egen arbetsgivare i ett enmansföretag, driva något tillsammans med en kompis, till att ha ett större företag med flera anställda. Som egen företagare kan du göra saker på ditt sätt och förverkliga dina idéer. Samtidigt behöver du hålla koll och ta ansvar för mycket av det man tar för givet som anställd.

Som företagare får ta hand om dina kunder, göra en affärsplan, sköta bokföring och ha kontakter med myndigheter. Kan eller vill du inte ta hand om allt själv finns det hjälp att få, till exempel med bokföringen.

 

Checklista

När du startar ett företag finns det vissa saker du måste tänka på. Företagarna (foretagarna.se) har sammanställt en checklista på några viktiga punkter:

Från idé till en egen verksamhet

 1. Vad är din affärsidé? Berätta om idén för andra du litar på och få input.
 2. Vilka är dina kunder? Du behöver fundera ut och sätta en målgrupp.
 3. Undersök marknaden. Finns det företag som redan gör det du gör, och hur kan du i så fall göra det bättre och konkurrera med dem?
 4. Vad är ditt mål med företagandet? Ska det växa och få mängder av anställda och hög omsättning, eller ska det bara vara du och det du gör?
 5. Vilken företagsform är bäst att välja? Enskild firma eller aktiebolag är vanligt.
 6. Gör en affärsplan.
 7. Hur ska du finansiera uppstarten av företaget? Undersök möjligheterna till starta eget-bidrag och andra typer av lån och finansieringslösningar.
 8. Registrera ditt företag och firmatecknare hos Skatteverket.

Börja din resa här

Verksamt.se är en bra samlingsplats med information, checklistor och e-tjänster från Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket för dig som ska starta eget. De har även en Starta företag broschyr. I den får du en överblick över vad du behöver veta och göra för att starta ett företag. Broschyren ges ut årligen och finns på svenska, engelska och lättläst svenska.

Almi är en annan bra källa för dig som funderar på att starta eget. Här kan du få hjälp med utveckla och finansiera din affärsídé, du hittar användbara mallar och guider och kan ta del av olika seminarier online för att få inspiration och tips hur du kan jobba vidare med din idé.

 

Bra vägar till hjälp

Här hittar du ett urval av aktörer du kan vända dig till för hjälp och mer information.

ALMI Företagspartner finns i varje län och hjälper dig som har planer på att starta företag eller precis startat. De har mallar av alla slag som du kan behöva i både uppstarten och när du är igång.

Nyföretagarcentrum startade 1985 och finns idag på mer än 100 orter i Sverige. Ger stöd och kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning till dig som ska starta eget företag.

Företagarna företräder omkring 60 000 företagare genom 250 lokalföreningar över hela landet. Som medlem får du bland annat kostnadsfri rådgivning på telefon av deras jurister.

Enterprise Europe Network hjälper dig med frågor om EU och den europeiska marknaden.

 

Stöd från Arbetsförmedlingen

Har du en affärsidé som du kan försörja dig på kan du i vissa fall få hjälp från Arbetsförmedlingen. Det som kan vara aktuellt är:

 • att få din affärsplan prövad
 • rådgivning och informationsträffar
 • starta eget-bidrag.

Kontakta Arbetsförmedlingen för mer information.


Artikelförfattare:
Peter Östhult
Affärsområdesansvarig webbtjänster
Peter Östhult
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.