Man i t-shirt står framför bladverk

Öva på självmedkänsla - konsten att se på dig själv med snälla ögon

Har du en tendens att se på dig själv kritiskt och hamnar i negativa tankar om dig själv och det du gör? Ältar du saker du sagt eller gjort ”fel” och slår på dig själv i det? Det kan vara ett tecken på att du behöver öva på din självmedkänsla. Att öva på självmedkänsla kan leda till många positiva faktorer och öka både din fysiska och mentala hälsa.

 

Begreppet självmedkänsla betyder i grund och botten att du behandlar dig själv med samma värme, förståelse och snällhet som du skulle göra mot en vän, partner eller ett litet barn. För oss flesta kommer det naturligt att vara förstående mot en vän som berättar om något de gjort som misslyckats eller en situation de mår dåligt över.  Det känns inte alls svårt att trösta och uppmuntra ett barn som är ledset för något som inte gått som det var tänkt. Tyvärr är det oftast inte lika självklart att behandla oss själva med samma förståelse. Självkritik kan vara en av våra största fiender, som hindrar oss från att nå våra mål och må bra i livet.

Du kanske själv kan komma ihåg hur du reagerat på hård kritik i ditt liv och hur det i stället känts när du mötts av förståelse och uppmuntran? Ganska stor skillnad, eller hur? Hård kritik kan göra att vi tappar lust och motivation medan medkänsla, stöd och uppmuntran kan leda till att vi får extra ork, känner oss lättare i sinnet och orkar ta nya tag.

Det hade inte varit så härligt att gå runt med en vän bredvid sig som konstant påpekade alla fel du gör. Ändå är detta något många av oss ägnar oss åt inne i huvudet, utan att riktigt ifrågasätta det. Det har blivit en vana att kritisera och älta de saker vi inte är nöjda med.

 Men det går att förändra!

 

Öva på att vara din egen bästa vän

 Istället för att gå in i de negativa tankarna om dig själv, testa att bemöta dig själv som du tror att din bästa vän hade bemött dig. Om det är svårt kan du istället testa att tänka på vad du skulle sagt till din bästa vän om hen var i den situationen du är i, och sedan säga det till dig själv. Lägg märke till vilken skillnad det är i det du skulle sagt till en vän och den rösten du har mot dig själv. Det här hjälper att få perspektiv på hur hård din inre röst kan vara och att den faktiskt ofta är ganska orimlig.

Ställ dig frågan: Vad behöver jag?

 I en stressad eller pressad situation, när vi känner för höga krav på oss själva – öva på att stanna upp och fråga ”Vad behöver jag just nu?” Det är en vanlig fråga vi ställer till andra som kommer till oss och är stressade eller mår dåligt, men vi behöver också öva på att ställa den till oss själva. Ibland är det faktiskt mer hjälpsamt att göra något annat än det vi ”borde” för att bryta den känslan vi är i. En promenad i solen kanske faktiskt hjälper dig att bryta den negativa känslan och du kan komma tillbaka till det du ska göra med ny energi, eller så är det en struktur du behöver för att kunna för överblick på det som ska göras. Du kanske behöver stöd och hjälp av någon? Ge då dig själv det. 

Byt ut måste och borde

Ställ dig istället frågan Vad är hjälpsamt för mig just nu för att jag ska kunna genomföra det jag ska göra på ett snällt och rimligt sätt?  Gissningsvis är det inte fler hårda ord utan det är kanske till exempel mer hjälpsamt att titta på situationen och se vad du kan göra för att du ska komma en liten bit på vägen. Du kanske bestämmer dig för att det är hjälpsamt att ringa en vän för att komma ur ditt negativa tankemönster innan du tar tag i dina uppgifter, eftersom du vet att mår bättre när du pratat med hen. Det kan också vara att du gör upp en plan för att lättare få översikt av vad du behöver göra.

Byt sakta ut språket

Byt den gamla skivan med självkritik mot snällare ord. ”Jag är fullkomligt värdelös på det här” kan istället få bli ”Jag har inte så mycket erfarenhet av det här, men jag ska göra mitt bästa och det kommer bli helt ok”.  Det handlar inte om att du ska gå från en ytterlighet till en annan och gå från ”Jag är sämst” till att säga ”Jag är bäst av alla!”. Det hoppet kan kännas lite långt om man kämpar med låg självkänsla och självmedkänsla och kanske inte känns sant. Till en början kan det handla om att bara hitta mer neutrala sätt att se på sig själv, för att sedan utveckla det till ännu mer värme och uppmuntran. Vår inre kritiker är oftast väldigt svartvit och målar upp oss som sämst, värst, att vi inte kan någonting alls – och det är aldrig sant. 

Att öva på att se på sig själv och det man gör med snällare ögon har många positiva effekter på hälsan som till exempel:

  • Bättre självkänsla och självförtroende
  • Lättare att nå våra mål
  • Minskad stress, oro och ångest
  • Mer lugn
  • Ökat välmående

Övning ger färdighet

Som med så mycket annat så är självmedkänsla något man måste öva på. Det är som en muskel som behöver tränas för att successivt bli starkare och starkare. Till en början kan det kännas ovant, men med tiden blir det lättare och lättare. Du ska ju trots allt leva med sig själv resten av livet, så det kanske kan vara värt att testa?

 


Artikelförfattare:
Emelie Olsson
jobbcoach
Emelie Olsson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.