Man i kök ställer fram hamburgare och pommes frites på en bänk

Fem tips för att överleva första dagen på nya jobbet

När arbetsgivaren har ringt och talat om att du fått jobbet känns allt toppenbra och allt känns möjligt. Men när första dagen på jobbet närmar sig är det lätt att få fjärilar i magen. Hur ska det här gå? Här kommer fem tips om hur du överlever din första dag på nya jobbet.

Kom i tid

Det här kanske kan verka självklart men det är verkligen jätteviktigt. Och kom i tid betyder inte att du ska vara på plats prick klockan 8 om du börjar då. Det betyder att du ska vara där i alla fall fem minuter innan dess. Ta en tidigare buss så du har marginal. Du har bara en chans att göra ett första intryck och det finns få saker som drar ner det mer än att vara försenad. 

 

Ha med dig block och penna

Du kommer få en massa ny information den första dagen och man ska vara väldigt glad om man kommer ihåg hälften av det när dagen är färdig. Du behöver anteckna för att åtminstone ha en chans att komma ihåg resten. Skriv också ner vad folk heter så du kan lära dig deras namn så fort som möjligt. 

Lägg undan mobilen

Stäng helst av den men om du måste kunna bli nådd så sätt den på ljudlöst så du kan kolla av sms lite diskret ibland. När man inte känner någon kan det vara väldigt lockande att ta fram mobilen istället för att prata med dina nya arbetskamrater på rasten, men gör inte det. Delta i samtalen och försök lära känna dem istället för att kolla sociala medier eller stressurfa.

Var inte rädd för att ställa frågor

Ingen förväntar sig att du ska kunna allt redan. Om du ställer frågor visar du att du är intresserad och att du vill lära dig. Det finns inga dumma frågor brukar det heta och första dagen på nya jobbet stämmer det till 100%. Det är bättre att du frågar igen om du inte riktigt hänger med istället för att låtsas som att du fattar. Det straffar sig bara senare.

Lyssna och var intresserad

Var öppen och lyhörd för det som händer runt omkring dig. Du ska inte bara lyssna på sånt som har med jobbet att göra utan även sånt som dina nya kollegor säger i övrigt. Tacka ja till att följa med och äta lunch om det kommer upp. Det är ett jättebra tillfälle att småprata och lära känna dem bättre.

 

Till sist...

Det är faktiskt väldigt arbetsamt att vara ny på jobbet. Massa nya intryck och massa nya människor att lära känna. Du kommer förmodligen känna dig alldeles utpumpad när första dagen är över. Det kan vara bra att se till att den privata kalendern är någorlunda tom under den första tiden på nya jobbet så du får tid att återhämta dig och smälta intryck.

Lycka till!


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.