Kvinna med rökdykarutrustning

10 vanliga frågor på intervjun och hur du förbereder dig

Det värsta många kan tänka sig när man är på en anställningsintervju är att man blir helt ställd inför frågorna och får en blackout. Kanske du man varit med om att vara på en intervju där det helt plötsligt stod still i huvudet och det inte gick att få ut ett vettigt ord. Det är helt naturligt att vara nervös inför en arbetsintervju, men det finns saker att göra för att dämpa nervositeten. En viktig del inför intervjun är det som händer innan, det vill säga din förberedelse. Risken att du inte vet alls vad du ska svara i situationen blir mycket mindre om du förberett dig. Du kan aldrig i förväg veta exakt vilka frågor du kommer få svara på, men ofta är frågorna ganska lika. Det här är några av de vanligaste frågorna som du kan få på en intervju. Om du har tänkt igenom vad du kan svara så har du en bra grund att stå på.

Berätta lite om dig själv

Ofta inleds en jobbintervju med den här frågan. Eftersom det är den första frågan så kan det kännas tryggt att vara ordentligt förberedd på den. På så vis vet du att du får en bra start på intervjun och förhoppningsvis hinner nerverna lugna sig lite på vägen. Du har inte lång tid på dig, frågan ska sammanfattas i max två till tre minuter och du måste sålla och berätta sånt som är relevant för situationen. I den här frågan är det inte hur gammal du är, var du bor, vilka fritidsintressen du har eller hur din familjesituation ser ut som är viktigt – det är vem du är som yrkesperson. Det intervjuaren är intresserad av är vem du är på jobbet. Om det känns lättast att börja med vad du heter och hur gammal du är så kan du såklart göra det, men det är inte det som är det viktiga.

Du behöver inte heller rabbla upp hela ditt cv, utan du kan utgå från att den du träffar har läst igenom det. Du kan istället till exempel utgå från ditt senaste jobb. Vad gjorde du där och vad trivdes du med? Du kan också berätta om vilken utbildning du gått och varför du valde den utbildningen. Du kan också börja med egenskaper du har och hur du har användning för dem  i ditt arbetsliv. När du väl kommit igång så brukar det gå bra att spinna vidare.

Försök att vara positiv och engagerad. Var medveten om ditt kroppsspråk. Du ska utstråla energi och engagemang. Öva, öva, öva! Svara på frågan högt för dig själv framför spegeln eller för en kompis. Se till att du kan dra det naturligt utan att det låter som något du lärt dig utantill.

 

Varför vill du ha det här jobbet?

Det finns förmodligen en massa olika anledningar till att du vill ha jobbet du söker. En kan vara att du vill ha ett jobb så att du får lön, men det är inte det du ska svara på den här frågan. Är det att arbetsuppgifterna verkar roliga, att de passar dig bra och du tror att du kan göra ett bra jobb? Om du till exempel ska jobba i affär kan det vara bra att du gillar kundkontakter och trivs med att ge service. Är det att arbetsgivaren verkar bra och du har hört gott om dem? Arbetar företaget med något som intresserar dig och som du tycker om? Är företaget i en utvecklingsfas och du vill få vara med på resan? Nu är det bra om du läst på ordentligt om arbetsgivaren. De flesta verksamheter har en hemsida där du kan läsa om företaget. Kanske har du redan läst på om företaget när du skrev din ansökan? Om inte så är det dags nu.

 

Vilka är dina starka sidor?

Det här är en fråga som många kan tycka är svår att svara på. Anledningarna kan vara olika, men många tycker det känns obekvämt att framhålla sina goda sidor för att de tycker att det upplevs som skrytigt och känns ovant och obekvämt. Men det är jätteviktigt att du övar på att kunna beskriva dina styrkor och vågar stå för dem – det kommer öka dina chanser till att få jobbet. Det är stor skillnad på att vara skrytsam och att vara medveten om det du faktiskt är bra på.

Ofta är de saker vi tycker är roliga de saker vi är duktiga på, så om du har svårt att komma på vad dina styrkor är så kan det hjälpa att fundera på vad du tycker är roligt. När på jobbet kommer du som bäst till din rätt? Vilka arbetsuppgifter tycker du om? Kanske har du en naturlig fallenhet för att organisera och strukturera? Om du älskar att jobba i team så kanske din samarbetsförmåga eller din sociala förmåga är dina styrkor? Du kan också fundera över vad du tidigare har fått för feedback av kollegor, chefer eller vänner – vad brukar de säga om dig? När du funderat över det här så kommer det förmodligen bli tydligt för dig vilka dina starka sidor är. Det viktigaste är att du är nyfiken på dig själv och reflekterar över vad du faktiskt är duktig på och inte bara övar in och säger det du tror att arbetsgivaren vill höra.

Det är såklart också viktigt att du lyfter de sidor som matchar med just det jobbet du söker. Du är en person med många olika sidor och kompetenser, men alla kanske inte matchar just det här jobbet? Välj ut de sidor som passar bäst!

 

Vilka är din svaga sidor?

Det här är en väldigt viktig fråga, men kan vara knepig att svara på. Det känns kanske helt fel att sitta och berätta om dina svagheter till arbetsgivaren när du vill ha jobbet? Men undvik misstaget att säga att du inte har några svagheter eller att du har svårt att komma på några. Alla människor har svaga sidor, så det kommer rekryteraren att se igenom direkt. Syftet med den här frågan är att se om du har självinsikt och kan reflektera om dig själv och om du svarar att du inte har några svagheter så visar det brist på självinsikt. En bra självinsikt är en jätteviktig och eftertraktad egenskap hos de allra flesta arbetsgivare. Den här frågan är faktiskt en chans för dig att visa att du är ärlig, ödmjuk och kan se dina brister. Det är också bra om du kan beskriva hur du hanterar eller jobbar med dina svaga sidor. Om din svaghet är att du är självkritisk, beskriv också hur du hanterar det. Det viktigaste i den här frågan är att visa att du är medveten och att du kan ge exempel på hur du jobbar med att förändra det.

Tänk också på att välja ut svagheter som är relevanta. Att du är lite osocial som person och helst jobbar ensam kanske inte är relevant att ta upp som svaghet om du söker ett ensamjobb som städare på kvällstid. Skilj också på svagheter som privatperson och i din yrkesroll – fundera extra på om de svagheter du har verkligen påverkar dig på jobbet? Om inte, så behöver du inte ta upp dem. Du kanske är oorganiserad hemma men noggrann på jobbet? Det här handlar om att hitta svagheter som eventuellt kan påverka dig i en jobbsituation och hur du hanterar dem. 

 

Hur hanterar du stress?

Lite likt frågan om vilka svagheter du har så är även den här frågan en fråga som handlar om hur mycket självinsikt du har och hur duktig du är på att ta hand om din stress. Människor är olika stresståliga, men alla upplever stress ibland. Så att svara att du aldrig blir stressad är förmodligen varken sant eller det som rekryteraren är ute efter. I en sån här fråga så kan du ge exempel på i vilka situationer du kan uppleva stress, vad som händer mig dig då och hur du försöker hantera den. Kanske gör du saker för att förhindra stress som att till exempel planera väl? Kanske ber du om hjälp för att minska stressen? Kanske försöker du säga ifrån om du får för många uppgifter? Du kanske har något som du gör privat för att skapa lugn, som att meditera, promenera i naturen, simma eller någon annan fritidssyssla?

 

Varför slutar du på ditt förra jobb?

Det kan finnas många anledningar till varför du slutar på ditt tidigare jobb. Om du lämnar din gamla arbetsplats med bra rekommendationer och en positiv upplevelse så är det lättare för dig att svara på den här frågan. Men om du inte trivts på ditt jobb och du slutar på grund av konflikter, orättvis behandling eller någon annan negativ anledning så kan det vara svårare. Oavsett om det som hände på din förra arbetsplats inte var ditt fel så ska du alltid vara väldigt försiktig med att prata illa om din förra arbetsplats, chef eller kollegor på en intervju – det kan väldigt lätt uppfattas som negativt. Håll dig kort i ditt svar och var inte för personlig. Det räcker gott med att till exempel säga att du kände att du ville gå vidare där du hade mer möjligheter till att utvecklas.

 

Vad vill du ha för lön?

Många oroar sig för vad de ska ge för löneanspråk på en intervju. Det kan vara bra att vara förberedd på frågan, även om den inte alltid dyker upp i första intervjun. Du kan förbereda dig på olika sätt för att känna dig säkrare i frågan.

  • Se över vad genomsnittslönen för det arbetet är i det område du kommer arbeta. Du kan hitta lönestatistik på SCB:s hemsida https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/

  • Ta kontakt med facket och diskutera lön med en erfaren handläggare/expert på löneförhandlingar för att komma fram till ett rimligt lönespann.

  • I intervjun kan du gärna ge ett spann på lön istället för en siffra, t.ex ”Jag skulle kunna tänka mig en lön mellan 26 000 och 30 000 kronor” för att visa att du kan tänka dig att förhandla.

  • Ta reda på om din arbetsgivare har ett kollektivavtal. Om de har det så betyder det bland annat att det finns en lägsta lön som de lagligt sett inte kan gå under. I en intervju kan du säga att du tänker att de följer kollektivavtalet och att du vill ha en rimlig lön utifrån det du kan.

  • Du kan också fråga arbetsgivaren vad de tycker är en rimlig lön för en person med din kompetens – så behöver du inte börja löneförhandlingen. Men var påläst om lönen ändå, så du inte riskerar att arbetsgivaren sätter en för låg lön.

  • Fundera också för dig själv vilka andra faktorer som gör att du kanske kan acceptera en lite lägre lön. De kanske har bra friskvård, jobbet ligger väldigt nära dig så du slipper bensinpengar eller busskort, eller jobbet kanske har så pass roliga arbetsuppgifter att du kan tänka dig att vara lite mer flexibel i din lön?

När du har all denna information så kan du nog hitta ett lönespann som känns ok för dig och gör dig lite tryggare i intervjun.

 

Vad vet du om oss?

Den här frågan kommer nästan alltid och det är en chans för dig att visa att du researchat företaget innan du kom dit. Läs på om företaget på hemsidan så att du kan berätta lite om vad du vet om dem. Du behöver inte studera allt i detalj, det räcker med att du har några saker som du snappat upp om företaget.

 

Hur ska en bra chef vara?

Det finns såklart både bra och dåliga chefer och du kanske varit med om båda. På en sån här fråga så ska du akta dig för att börja berätta om allt dåligt din förra chef gjorde. Du ska aldrig tala illa om din fd chef i en arbetsintervju, oavsett hur illa hen behandlade dig. Fokusera istället på att hitta de saker du tycker är viktigt för att en chef ska vara bra. När du förbereder dig för frågan så kan du såklart gå igenom negativa och positiva sidor hos dina tidigare chefer för att det ska bli tydligt för dig själv hur du vill att en chef ska vara. Fundera över vad du uppskattat och tyckt mindre bra om med dina tidigare chefer. Om du fastnar i att hitta massa egenskaper som du INTE vill att en chef ska ha så kan du titta på vad du skulle vilja ha istället – ofta är det det motsatta. Om du inte vill att en chef ska vara otydlig så är det du söker hos en bra chef förmodligen tydlighet och rak kommunikation.

 

Har du några frågor till oss?

Den här frågan brukar komma i slutet och en rekommendation är att du förberett några frågor inför intervjun. Om du svarar nej kan det tolkas som att du är ointresserad. Vissa frågor kanske också besvaras av rekryteraren under intervjun och då kan det vara bra att du har några st att välja bland. Utgå från dig själv, vad vill du veta om jobbet? Vill du veta hur en typisk arbetsdag ser ut? Vill du veta hur schemat brukar se ut eller vill du ha en bild av hur arbetsgruppen är? En annan bra fråga är att fråga vad nästa steg i rekryteringen blir och när de tror att du kommer bli kontaktad. Du kan också fråga om de behöver något mer av dig.

 


Artikelförfattare:
Emelie Olsson
jobbcoach
Emelie Olsson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.