person springer i grön skog

Att söka jobb som introvert - Hitta dina styrkor och framhäv dem

Trivs du bättre med en bok än på mingelpartyt. Behöver du få vara ifred och återhämta dig efter att ha varit i stora sociala evenemang eller sociala tillställningar? Om svaret är ja, kanske du identifierar dig som introvert.

Att vara introvert innebär inte att du är blyg eller osocial. Det handlar mer om var du får din energi ifrån - introverta människor får ofta sin energi från att vara ensamma, medan extroverta människor får sin energi från andra människor. Att söka jobb kan ibland verka skrämmande för introverta individer, men det finns många sätt att göra processen mindre stressande och mer framgångsrik. Här är några tips!

Förstå och värdesätt dina styrkor

Som introvert har du unika styrkor. Du kanske är självständig, analytisk, lyhörd och/eller koncentrerad. Dessa egenskaper är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. När du förstår dina styrkor kan du framhäva dem i ditt CV, i ditt personliga brev och under intervjun.

 

Förbered dig för intervjun

Som introvert kan du tycka att det är obekvämt att prata om dig själv. Men intervjun är din tid att glänsa! Förbered dig genom att repetera svar på vanliga intervjufrågor och tänka igenom konkreta exempel som visar upp dina färdigheter och erfarenheter.

 

Skapa en en-mot-en dialog

Om du är introvert kanske du känner dig mer bekväm i en-mot-en-samtal än i gruppintervjuer. Om möjligt, be om en individuell intervju. Om det inte går, försök att fokusera på en person i taget under gruppsamtal.

 

Hitta rätt arbetsmiljö

Inte alla jobb kräver ständig interaktion eller teamwork. Det finns många yrken där du kan arbeta självständigt eller i lugn och ro. Försök att hitta en arbetsmiljö som matchar din personlighet.

 

Använd teknik till din fördel

Många introverta människor känner sig mer bekväma när de kommunicerar skriftligt. Använd detta till din fördel! Skriv ett starkt personligt brev, skicka uppföljningsmejl efter intervjuer, eller använd sociala medier för att nätverka.

 

Ta hand om dig själv

Jobbsökande kan vara utmattande för alla, men särskilt för introverta människor. Se till att du tar tid för dig själv och återhämtar dig efter sociala interaktioner.

Att vara introvert kan verka som en nackdel när du söker jobb, men det är det absolut inte! Genom att förstå och omfamna dina unika styrkor kan du framhäva dem och hitta en arbetsmiljö som passar dig bäst. Ta dig tid att förbereda dig inför intervjuer och använd teknik för att kommunicera på sätt som känns bekväma för dig. Kom ihåg att ta hand om dig själv under hela processen.

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.