Servitris med hästsvans skriver upp beställning i ett orderblock

S.M.A.R.T-metoden - så sätter du smarta mål

Har du varit med om att du satt mål som du inte når fram till? Kanske har du satt ett mål som du verkligen motiveras av men som vid närmare eftertanke är mer eller mindre orealistiskt. Besvikelsen infinner sig när du än en gång inte tog dig dit du ville. Kanske har du någon gång sprungit efter ett mål utan att riktigt veta vart du är på väg och varför. Kanske är målet inte ens ditt eget utan något du gör för att du ”borde” och egentligen inte är särskilt attraherad av. Kanske har du en vag tanke om vart du vill och springer i den riktningen utan att riktigt veta varför du vill komma till mållinjen eller hur du ska veta när du är där. SMART-metoden är en välbeprövad metod för att sätta mål på ett sätt som gör det lättare att nå dem.

Specifikt

Ditt mål ska vara tydligt och konkret. Du ska veta precis vad det innebär att du ska göra. Att t.ex. skicka iväg jobbansökningar för 1-3 jobb varje dag, eller söka jobb varje dag mellan 08-17, är mer specifikt än att ”försöka få nytt jobb”.

Mätbart

Ditt mål ska vara möjligt att mäta på något sätt. Du måste kunna veta när målet är uppnått. "Jag ska söka fler jobb varje vecka" är inte lika lätt att mäta som "Jag ska söka 3 jobb varje dag 5 dagar per vecka” . När fredagen kommer och du har sökt tre jobb varje dag så vet du att målet är uppnått. Inga otydligheter.

Accepterat

Är du beredd att lägga tid och energi på ditt mål? Isåfall har du större chans att nå dit och att hitta sätt för att ta dig förbi hinder på vägen till målet. För att göra ett mål mer accepterat eller attraktivt kan du även skapa en vision av hur det känns när du kommer i mål. Om du inte hittar glädjen och motivationen i själva jobbsökandet kan du skapa en målbild av hur det kommer att kännas när du får det där jobbet du verkligen vill ha! (Påminn dig om att varje ansökan du skickar iväg ökar chansen att komma dit.)

Realistiskt

Är ditt mål realistiskt? Att gå från att inte söka något jobb till att plötsligt söka 30 jobb varje dag kanske inte är helt hållbart? Fråga istället dig själv vad som kan vara rimligt och realistiskt för att det ska fungera, och för att du verkligen ska kunna göra det som krävs för att du ska kunna nå målet. Fundera och justera tills du hittar vad som är realistiskt utifrån dig och dina förutsättningar.

Tidsbestämt

Bestäm när du ska börja och när du ska komma i mål. Det är lättare att hitta motivationen om man har en tidsgräns att förhålla sig till, t.ex. ett visst datum, än om man sätter målet ”någon gång i framtiden”. Sätt en deadline och dela gärna in målet i delmål.

Sist men inte minst

Ställ dig frågan om de mål du sätter upp är rätt för dig och om det tar dig i rätt riktning. Om du är osäker kan det vara bra att ta hjälp av t.ex. en coach för att komma fram till vart du vill och vilka mål du behöver sätta för att komma dit. Sätt smarta mål och prova att använda SMART- metoden för att öka förutsättningarna att nå dit du vill.

 


Artikelförfattare:
Camilla Byström
coach
Camilla Byström
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.