Två kvinnor skakar hand och ler

Fem misstag du inte vill göra vid en intervju

Att gå på anställningsintervju är nåt av det roligaste och kanske något av det mest nervösa när man söker jobb. Du har kommit en bra bit på vägen och du vet att du är riktigt intressant för att få jobbet. Annars hade du inte blivit kallad. Nu vill du inte snubbla på mållinjen. Det finns massa bra saker du ska göra men det finns några saker du inte ska göra. Det här är fem bra saker att undvika.

Kom inte för sent

Det finns ingen bra ursäkt för att komma för sent till en arbetsintervju. Det kommer verka som om du inte tar det på allvar. Du verkar oengagerad och nonchalant och det är ingen bra start. 

Kolla upp innan att du hittar. Du vill inte komma med andan i halsen för att du irrat runt och letat efter rätt adress. Om du har några minuter på dig att stressa av och fokusera på intervjun så kommer det kännas mycket bättre.

 

Kom inte för tidigt heller

Det är inte heller någon bra idé att komma alldeles för tidigt. Om du dyker upp en halvtimme innan utsatt tid är det bara irriterande. Den du ska träffa är inte redo för dig och det kan bli obekvämt för alla. Ta en promenad runt kvarteret om du kommit i för god tid istället för att ringa på med en gång.

Mellan fem och tio minuter före utsatt tid är lagom. 

 

Tacka inte nej till kaffet

Förmodligen kommer du att bli erbjuden en kopp kaffe när du kommer. Det kan låta löjligt men det är ingen bra idé att tacka nej. Om du börjar kontakten med att säga nej till något du blir erbjuden så sätter det lite tonen. Man känner sig alltid lite avvisad när någon säger nej till något man vill ge. 

Det betyder inte att du måste dricka upp det. Om du absolut inte dricker kaffe kan du bara låta koppen stå orörd. Eller så kan du be om ett glas vatten i stället för att bara tacka nej.

 

Klaga inte på din gamla arbetsgivare

Även om du haft världens värsta psykopat till chef eller blivit riktigt dåligt behandlad på ditt förra jobb ska du hålla inne med sånt. Risken är att det faller tillbaka på dig själv istället. Den som intervjuar dig kan tro att du är en lättkränkt gnällspik som kommer ha svårt att passa in. Kanske kommer du att gå omkring och klaga på din nya arbetsgivare sen. Och man vill inte anställa någon med en negativ attityd.

Det intervjun handlar om är vad du ska göra framåt och det som du kan tillföra på ditt nya jobb. Inte vad du råkat ut för förut. Du behöver inte förklara vad du söker dig bort från. Du ska förklara vad du söker dig till.

 

Glöm inte att stänga av mobilen

Det är ingen bra idé att ha mobilen på under intervjun. Det är otroligt störande om den plötsligt ringer. Även om du trycker bort samtalet blir det ett irriterande avbrott. Om du inte vill stänga av den helt måste du sätta den på ljudlöst och stänga av vibrationer. Inget plingande eller surrande under intervjun.

Om du av någon anledning måste ha på mobilen under intervjun så förklara att du väntar på ett viktigt samtal och att du kanske måste ta det om det ringer. Men då får det allt vara ett väldigt viktigt samtal du väntar på.

Ta nu ett djupt andetag och glöm inte bort att det här är kul och att du är halvvägs till målet. Lycka till med intervjun! 

 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.