person pratar i telefon och dricker kaffe framför en laptop

Referenser som öppnar dörrar

Du har skickat in massor av ansökningar och blivit kallad till flera intervjuer. Men när det gäller att få jobbet så verkar det som att något saknas. Du får höra att du var bra men att de valde någon annan. Vad är det som gör att du inte når hela vägen fram? Det kanske är dags att kolla vad dina referenser säger om dig.

 

Referenser är folk som har jobbat med dig eller sett dig in action, och som kan berätta hur du är som person och hur du sköter ditt jobb. Men hur väljer du rätt referenser och hur skriver du om dem på ett bra sätt? Här får du några tips som kan hjälpa dig att lyckas med dina referenser när du söker jobb.

 

Sju punkter att hålla i tankarna

 

Välj personer som har en professionell relation till dig och som känner dig väl. Det kan vara tidigare chefer, kollegor, kunder, handledare eller mentorer. Undvik att ange familjemedlemmar, vänner eller bekanta som inte har arbetat med dig.

Välj personer som kan ge ett objektivt och positivt omdöme om dig och dina prestationer. Om du har haft problem med någon så kanske du ska skippa den personen som referens. Om du måste ha med den ändå så säg till rekryteraren varför det är så.

Välj personer som är aktuella och relevanta för tjänsten du söker. Försök att ha referenser från dina senaste jobb eller uppdrag, eller från de jobb eller uppdrag som har mest likhet med det du söker nu. Om du söker ditt första jobb så kan du använda referenser från praktik, exjobb, föreningsliv eller ideellt arbete.

Kratta manegen för dina referenser. När du anger en referens, se till att du också ger en snabb översikt över vad ni jobbat med tillsammans, vad du presterade och vilka speciella skills du visade upp. På det sättet kan du styra din blivande arbetsgivare att ställa de rätta frågorna till dina referenser och få en mer detaljerad och relevant bild av vad du kan och hur du jobbar.

Fråga alltid dina referenser om lov innan du anger dem. Det är viktigt att förvarna dem om att de kan bli kontaktade av en rekryterare, och att informera dem om vilken tjänst du har sökt och vad den innebär. På så sätt kan de förbereda sig och ge ett bättre intryck av dig. Även om du frågat om lov tidigare så gör det igen om det var längesen. Det är dessutom ett bra sätt att hålla kontakten. Dina referenser är en viktig del av ditt nätverk och det är alltid en bra idé att påminna folk i ditt nätverk att du söker jobb.

Ange rätt kontaktuppgifter till dina referenser. Se till att du har deras namn, befattning, relation till dig, telefonnummer och e-postadress. Kontrollera att uppgifterna är korrekta och uppdaterade.

Skriv inte ut dina referenser i ditt CV om du inte måste. Det är oftast bättre att skriva “referenser lämnas på begäran” i ditt CV, och sedan välja ut de referenser som passar bäst för varje tjänst du söker. På så sätt kan du anpassa dina referenser efter rekryterarens behov och intresse.

 

Så vet du vad dina referenser säger om dig

Om du vill kolla upp vad dina referenser säger om dig så finns det några saker du kan göra. För det första kan du fråga dem direkt vad de skulle säga om dig om en rekryterare ringde dem. Be dem att vara ärliga och konstruktiva, och ta emot deras feedback med öppet sinne. Om de har något negativt att säga så kan du försöka förbättra dig på det området eller välja en annan referens.

För det andra kan du be en vän eller kollega att ringa dina referenser och låtsas vara en rekryterare. Be dem att ställa frågor som är relevanta för jobbet du söker och att anteckna svaren. Sedan kan du jämföra svaren med det du har sagt om dig själv och se om det finns några skillnader eller motsägelser.

Att kolla upp vad dina referenser säger om dig är ett sätt att förbereda dig inför en anställningsprocess och att undvika eventuella överraskningar eller missförstånd. Genom att göra det kan du också förbättra din självkännedom och din kompetensutveckling.

Oavsett vilken metod du väljer att använda, kom ihåg att ditt mål är att lysa starkast under rekryteringsprocessen. Dina referenser är ditt hemliga vapen, de kan tala om din professionalitet och ditt arbete från ett annat perspektiv. Så ta tid att förstå vad de säger om dig, och använd den informationen för att skräddarsy din presentation och stärka ditt självförtroende.

Framåt och uppåt och lycka till!


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.