Man i vit skjorta bär på kartonger i en leksaksaffär

Mål, delmål och min vilja att ta mig dit

Kort- och långsiktiga mål är viktigt för alla. Om du inte vet vad du har för mål och vart du ska, hur ska du då veta vilken väg du ska gå? En av nycklarna till motivation och personlig utveckling ligger i tydliga och konkreta mål. Hur ska du lyckas vara motiverad om du inte vet vart du är på väg eller var du vill ta vägen?

 

Skriv ner mål och delmål för dig själv. Det är viktigt att målet är tydligt formulerat och att det är ett mål som du vill uppnå och som du själv satt och formulerat.

Formulera dem som något du vill, inte något du inte vill, och försök vara så tydlig och konkret som du kan. Exempel ”Jag vill inte vara arbetslös” kontra ”Jag vill ha ett jobb i byggbranschen inom 6 månader”. När du har ett tydligt, realistiskt och tidsbestämt mål är det lättare att följa upp och göra en tydlig plan för hur du ska ta dig dit. Ett steg i taget.

Din motivation ökar om du har en stark vilja att uppnå målet och själv tror på att det är realistiskt.

Har du negativa tankar som hackar på dig? Döda dem! Stå emot alla negativa tankar på att du inte duger eller ändå kommer att misslyckas. De tankarna kommer bara hålla dig tillbaka. Tror du inte på ditt mål? Formulera om det.

För att kunna hålla motivationen uppe i arbetet mot målet är resan dit viktig. Uppmärksamma och ge dig själv beröm för alla steg, delmål, på vägen. Alla resor börjar med ett steg, dina tydliga delmål på vägen gör att du håller rätt kurs och dina små segrar på vägen gör det lättare att fortsätta kämpa framåt.

 

Var ska jag börja?

Utgå från var du är. Vad behöver du för att kunna nå ditt mål? Gör en lista. Tänk på att om du fortsätter göra samma saker så kommer det inte hända något nytt. Utmana dig själv och våga testa dina gränser. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår.

Svara på frågorna:

  • Vad kan jag?
  • Vad brinner jag för?
  • Vad har jag gjort tidigare?

Hur kan du använda dina kompetenser och erfarenheter på nya sätt eller i nya branscher? Våga tänka nytt och brett. Det är bra om du har någon som du kan bolla med.

 

Bryt ner dina delmål till aktiviteter

När du satt ditt mål (som är realistiskt, tydligt och som du tror på att du kan nå och som du vill nå) är det dags att planera vägen dit, bryt ner dina delmål till aktiviteter, en ”att-göra” -lista. Det kan vara allt från att ringa det där jobbiga samtalet, ta reda på vilka kurser du måste läsa upp för att kunna söka dig vidare till universitet och högskola, uppdatera din LinkedIn-profil eller börja putsa på ditt cv.

Se till att göra en sak varje dag som tar dig närmare ditt mål!

 

Ta ansvar

Det är du som leder din process och det är din resa. Att älta saker som hänt och som du inte kan påverka leder dig inte framåt. Lägg din energi på det som du kan göra något åt.

Glöm inte att göra saker som är roliga som fyller på din energi och använd din tid till att utveckla dig själv och lära dig något nytt. Det håller i gång din motivation och din drivkraft.

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.