kvinna med vit bygghjälm och gul reflexväst tittar ut genom fönster på bygge

Hur du bygger ditt cv för bästa resultat

CV beyder Curicumlum vitae och det betyder ungefär levnadsförlopp. Du ska tala om vad du har jobbat med och vad du har för utbildning. Enkelt och inga konstigheter kan man tycka, men arbetsgivare har en hel del önskemål om hur det ska se ut. Vad ska vara med och vad ska inte vara med? Vår samarbetspartner Ballisager i Danmark genomför varje år en stor undersökning där de frågar 1000 arbetsgivare som hur de tänker när de ska rekrytera. Därför kan vi ge lite inside information om vad arbetsgivare som ska anställa vill se i ditt cv. Och vad de ofta saknar.

 

Hur ska du börja?

Något som de flesta arbetsgivare vill se är en kort inledning. Du kan antingen välja att skriva om hur det du kan matchar de kompetenser som behövs på ditt nya jobb. Alltså en mer framåtriktad inledning. Eller så kan du sammanfatta vad du gjort hittills och vilka som är dina främsta kompetenser. Alltså en som mer siktar in sig på hur det varit hittills.

Sen finns det de som faktiskt bara vill att du ska börja pang på rödbetan och struntar i inledningen. Du kan chansa på att den som ska läsa ditt cv tycker så, men mer än 75% av arbetsgivarna i undersökningen vill ha en inledning. Chansen är större att du får pluskulor om du lägger tid på en bra inledning.

 

Hur lång ska inledningen vara?

Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Även om inledningen är viktig så får den absolut inte vara för lång. 50% tycker den ska vara sex till åtta rader och 40% tycker den ska vara max fem rader. Inte läge att lägga ut texten för mycket med andra ord. Det här gör att du måste tänka efter ordentligt vad du skriver. Du ska få fram det som gör dig till det allra bästa valet. Välj noga vad du tycker är extra viktigt för att arbetsgivaren ska bli intresserad av dig.

 

Lägg de viktigaste sakerna först

Ungefär hälften av arbetsgivarna läser bara inledningen och första halvan av ditt cv. Har du inte fångat intresset redan där kan du inte räkna med att någon fortsätter att läsa till slutet. Du måste börja med det som är viktigast att få fram. Börja alltid med senaste jobbet först. Och göm inte dina specialkunskaper och kompetenser. Om det till exempel är ett jobb där det är viktigt med särskilda it-kunskaper ska du inte lägga allt du kan om det längst ner på sidan två.

 

Det här missar många när de skriver cv

Det är rätt lätt att bli lite lat och ta genvägar när man skriver sitt cv. Det är enkelt att bara rada upp vilka arbetsgivare man haft och vilken tid man jobbat där. One size fits all och du har de kompetenser du har. De ändras ju inte oavsett vilket jobb du söker kan man tycka. Gå inte i den fällan!

Det som väldigt många arbetsgivare saknar när de plöjer cv:n är hur dina kompetenser passar in i just deras verksamhet. Hela 75% i undersökningen tyckte att det här var någonting de saknade. Att du ska anpassa ditt personliga brev utefter vilket jobb du söker vet nog de flesta, men att du behöver anpassa även ditt cv missar en hel del.

Läs annonsen noga om det finns en sådan. Vad frågar de efter? Hur kan du få in att du har just de kunskaperna genom att beskriva dina arbetsuppgifter i tidigare jobb?

Är det en spontanansökan? Läs på ordentligt om företaget och utgå från det. Finns det andra annonser ute med liknande jobb fast på andra företag. Kika på dem och se om du hittar saker som du tror kan vara viktiga även för den här arbetsgivaren.

Vårt allra bästa råd är: Anpassa alltid ditt cv efter jobbet du söker!


  Artikelförfattare:
  Agneta Ohlson
  jobbcoach.se - koordinator
  Agneta Ohlson
  Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

  Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

  Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.