Kvinna i videosamtal

Ta LinkedIn till nästa nivå

Under pandemin har användningen av sociala medier ökat och en av de plattformar som ökat mest är LinkedIn. För dig som letar efter ett nytt jobb är LinkedIn en guldgruva och har du inte en LinkedIn profil än är det hög tid att du tar tag i det. Men sen då? När du har gjort din profil med bra bild och bra beskrivning av dig och dina kompetenser. Hur ska du bära dig åt för att få ut mesta möjliga av LinkedIn och ta dig till nästa nivå? Det här är fem tips som vi vet funkar.

Var aktiv - men tänk efter först

Vad du kommenterar, gillar och delar spelar roll. Ditt nätverk ser vad du gör. Tänk kvalitet istället för kvantitet. Hitta relevant och intressant innehåll innan du trycker på dela och gilla. Det du delar med dig av ska tillföra något av värde för ditt nätverk. Varje gång. Tänk på att gärna lägga till en egen kommentar och skriva något om inlägget när du delar.

Gör mer än att gilla och dela

Stanna inte vid att gilla och dela andras inlägg. Gör egna också. När du gör egna inlägg ska du tänka på samma sätt. Inläggen ska tillföra värde för ditt nätverk så de vill gilla och dela. På så sätt kan du kan få spridning och göra dig synlig för fler.


Tagga personer som du vill ska ta del av innehållet. Men var försiktig här också. Du får inte spamma och tagga personer till höger och vänster bara för att. Den du taggar måste vara någon du tror kan vara intresserad av ditt inlägg. 

 

Följ upp dina inlägg

Följ upp dina inlägg. Svara på alla kommentarer och skicka kontaktinbjudningar så du kan utvidga ditt nätverk. De som har interagerat med ditt inlägg har ju faktiskt visat att de är intresserade av dig och vad du har att säga.

Analysera hur dina inlägg flyger. Använd ”Ditt verktygsfält” i din profil och titta på vilka inlägg som får många visningar och interaktioner. Vad funkar bra och vad lyfter inte lika bra? Gör mer av det som verkar fungera.

 

Våga be om rekommendationer

Du vet själv hur det är. Det är alltid intressant att veta vad andra tycker när man ska handla något eller anlita någon. Man vill få reda på vad andra tycker och inte bara ta någons ord för givet. Även om du talar om att du är fena på något så får det mycket mer tyngd om du har någon som backar upp vad du säger. 

Gå till din profil och klicka på ”Be om en rekommendation”. Fyll i vem i ditt nätverk du vill skicka förfrågan till och ange vilken relation ni har. Den du ber om en rekommendation måste få ett personligt meddelande, så använd inte vara LinkedIns förinställda text. 

Glöm inte att också ge rekommendationer till andra. Det handlar som så ofta om givande och tagande. 

 

Glöm inte bort grupperna

Leta rätt på grupper inom ditt yrkesområde. Där hittar du garanterat personer som du har nytta av i ditt nätverkande. Var aktiv i gruppen och dela med dig av det du kan bidra med och interagera med dem som finns där. Kommentera och gör inlägg själv.

För att hitta grupper använder du helt enkelt sökrutan och skriver in det ämnesområde som du riktar in dig mot. Botanisera bland resultaten för och ansök om medlemskap i de som verkar intressanta.


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.