
Omställningsstudiestöd
Från och med den 1 oktober öppnar sig nya möjligheter för dig som jobbat ett tag men funderar på om det inte vore en bra idé att vidareutbilda dig. Omställningsstudiestödet innebär att du kan gå en utbildning samtidigt som du får upp till 80% av din lön.
Omställningsstudiestödet är till för att du ska kunna få bredda din kompetens och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden även senare i livet. För många som jobbat ett slag och egentligen hade velat utbilda sig men helt enkelt inte haft råd, är detta perfekt. Det kan vara för att byta jobb till någon annan bransch eller för att utvecklas inom ditt nuvarande yrke.
Du kan studera på hel- eller deltid. Du kan med andra ord fortsätta att jobba deltid och plugga på deltid om du vill det. Stödet gäller för upp till 44 veckors heltidsstudier – dvs ungefär två terminer. Om du läser på deltid så blir tiden längre. Om du till exempel studerar på halvtid så räcker stödet i 88 veckor.
För vilka utbildningar kan man få omställningsstudiestöd?
Du kan få stödet till alla utbildningar som på något sätt stärker din ställning på arbetsmarknaden. Det gäller alla utbildningar som är CSN-berättigade. Det kan till exempel vara högskoleutbildningar, yh-utbildningar, folkhögskola eller komvux.
Den 1 oktober öppnar ansökningen för utbildningar som startar från och med 1 januari 2023.
Vem kan få omställningsstudiestöd?
För att kunna få omställningsstudiestöd så finns några villkor:
- Du ska vara mellan 27 och 62 år gammal
- Du ska ha jobbat minst 16 timmar i veckan i 8 år under de senaste 14 åren (etableringsvillkoret)
- Du ska ha jobbat minst 16 timmar i veckan i 12 månader under de senaste 24 månaderna (aktualitetsvillkoret)
Om du har ett jobb och vill utnyttja den här möjligheten har du rätt att få tjänstledigt, men du behöver ansöka om studieledighet. Även du som är arbetssökande kan ha rätt till stödet om du jobbat minst halvtid sammanlagt 12 månader under de senaste två åren.
Hur mycket pengar kan du få?
Stödet består av olika delar. Den första delen är ett bidrag som du får av CSN. Den delen är det staten som betalar.
Den andra delen beror på om du omfattas av ett kollektivavtal där parterna är anslutna till det så kallade huvudavtalet i den stora LAS-överenskommelsen. Du får kontrollera med ditt fackförbund om de är anslutna. Då kan du få kompletterande stöd på 65-80% av din lön via en omställningsfond.
Den sista delen är lån som du kan få av CSN. Även du som redan har tagit ut alla studielån du kan tidigare kan få låna nya pengar.
Läs mer om hur omställningsstudiestödet fungerar på csn:s hemsida.

Läs även

ATS - den digitala rekryteraren
Fler och fler företag använder sig av digitala rekryteringsverktyg ATS när de ska anställa. Det ställer en del nya krav på hur du ska tänka när du utformar dina ansökningshandlingar.

Klara studierna med hjälp av Pomodorotekniken
Att utbilda sig och öka på sin kompetens kan vara en bra väg att gå när man vill komma vidare på arbetsmarknaden. Nya möjligheter kommer att öppna sig i ditt jobbsökande. Med pomodorotekniken kan du få en bättre studieteknik, men man kan ha användning av den i flera sammanhang. Läs mer om hur här!

Varför ska man läsa vidare?
Det är aldrig fel att bygga på sina kompetenser med mer utbildning. Kanske är studier något för dig. Här får du en orientering över olika typer av utbildningar och hur du gör för att ta dig vidare.

Fixa till en sylvass LinkedIn-profil
LinkedIn är en guldgruva för dig som söker jobb. Men hur gör man? Här har du en nybörjarguide för dig för dig som vill komma igång och göra en riktigt bra LinkedIn-profil.

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.