Tre personer i arbetskläder och hjälmar går bortåt på ett fabriksgolv

Omställnings­studiestöd

Från och med den 1 oktober öppnar sig nya möjligheter för dig som jobbat ett tag men funderar på om det inte vore en bra idé att vidareutbilda dig. Omställningsstudiestödet innebär att du kan gå en utbildning samtidigt som du får upp till 80% av din lön.

 

Omställningsstudiestödet är till för att du ska kunna få bredda din kompetens och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden även senare i livet. För många som jobbat ett slag och egentligen hade velat utbilda sig men helt enkelt inte haft råd, är detta perfekt. Det kan vara för att byta jobb till någon annan bransch eller för att utvecklas inom ditt nuvarande yrke.

Du kan studera på hel- eller deltid. Du kan med andra ord fortsätta att jobba deltid och plugga på deltid om du vill det. Stödet gäller för upp till 44 veckors heltidsstudier – dvs ungefär två terminer. Om du läser på deltid så blir tiden längre. Om du till exempel studerar på halvtid så räcker stödet i 88 veckor.

 

För vilka utbildningar kan man få omställningsstudiestöd?

Du kan få stödet till alla utbildningar som på något sätt stärker din ställning på arbetsmarknaden. Det gäller alla utbildningar som är CSN-berättigade. Det kan till exempel vara högskoleutbildningar, yh-utbildningar, folkhögskola eller komvux.

Den 1 oktober öppnar ansökningen för utbildningar som startar från och med 1 januari 2023.

 

Vem kan få omställningsstudiestöd?

För att kunna få omställningsstudiestöd så finns några villkor:

  1. Du ska vara mellan 27 och 62 år gammal
  2. Du ska ha jobbat minst 16 timmar i veckan i 8 år under de senaste 14 åren (etableringsvillkoret)
  3. Du ska ha jobbat minst 16 timmar i veckan i 12 månader under de senaste 24 månaderna (aktualitetsvillkoret)

Om du har ett jobb och vill utnyttja den här möjligheten har du rätt att få tjänstledigt, men du behöver ansöka om studieledighet. Även du som är arbetssökande kan ha rätt till stödet om du jobbat minst halvtid sammanlagt 12 månader under de senaste två åren.

 

Hur mycket pengar kan du få?

Stödet består av olika delar. Den första delen är ett bidrag som du får av CSN. Den delen är det staten som betalar.

Den andra delen beror på om du omfattas av ett kollektivavtal där parterna är anslutna till det så kallade huvudavtalet i den stora LAS-överenskommelsen. Du får kontrollera med ditt fackförbund om de är anslutna. Då kan du få kompletterande stöd på 65-80% av din lön via en omställningsfond.

Den sista delen är lån som du kan få av CSN. Även du som redan har tagit ut alla studielån du kan tidigare kan få låna nya pengar.

Graf över hur mycket pengar man kan få i omställningsstudiestöd

 

Läs mer om hur omställningsstudiestödet fungerar på csn:s hemsida.


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.