En man och en kvinna står utanför en hiss och hälsar

En bra hisspitch kan hjälpa dig landa drömjobbet

En hisspitch, eller ett hisstal som man också kan kalla den, är en väldigt kort presentation av dig själv där du på 30 sekunder ska kunna sälja in dig själv, vad du kan och vad du vill när det gäller ditt nästa jobb. Tänk dig att du i en hiss stöter på din drömarbetsgivare. Du har honom eller henne helt för dig själv den korta stunden det tar att åka några våningar upp eller ner. Då ska du passa på att fånga intresse och skapa kontakt när du har chansen. För att slippa stå och babbla eller inte få fram ett vettigt ord kommer du vara glad att du har din hisspitch genomtänkt och klar att leverera.

 

Nu är det förstås inte (bara) i en hiss du kan använda din hisspitch. Sannolikheten att du råkar på din drömarbetsgivare i en hiss är kanske inte så stor. Du ska ha den förberedd för alla tillfällen där du kan tänkas råka på nån som är en intressant, potentiell arbetsgivare. En jobbmässa, ett frukostmingel, en fest eller egentligen var som helst. Du kan också använda den för att svara på klassikern ”Kan du berätta lite om dig själv?” när du är på anställningsintervju.

 

Vad ska din hisspitch innehålla?

 • Börja med att presentera dig och berätta vad du heter.
 • Gör en kort beskrivning av vad du jobbar med, eller vad du jobbade med senast. Eller om du söker ditt första jobb direkt efter skolan, berättar du vad du pluggat.
 • Beskriv dina främsta kompetenser och berätta om något som du lyckats extra bra med och som konkret visar hur du använt kompetenserna. Om det är svårt att komma på hur du ska sammanfatta det kan du skriva ner allt du kan komma på. Stryk sen för att koka ner det till det mest väsentliga. När du vet vad som är de viktigaste punkterna ordnar du till dem i en bra ordning så det flyter på bra.

  Tänk på att du ska fånga intresse, inte berätta allt med en gång. Målet är att du ska få berätta mer om dig själv vid ett senare tillfälle.

 • Tala om vad du vill. Om du vill ha ett jobb måste du berätta om varför du vill ha ett jobb just hos den här arbetsgivaren. Den här punkten är ju lite svårare att förbereda. Den behöver du kunna anpassa utefter vem du pratar med.

 

Öva

När du är klar med grunderna är det dags att öva. Träna många gånger! Dra den framför spegeln så den sitter. Testa den på en kompis. Om du vill kan du pröva att spela in dig själv så du ser saker som du kanske inte tänker på annars. Allt ska flyta bra utan att det låter som att du läser direkt från ett manus.

 

Undvik det här

 • Prata inte för snabbt. Visst, du har bara en jättekortstund på dig, men försök inte få så mycket som möjligt sagt genom att prata snabbare. Då kommer det bara verka stressigt och bli svårt att uppfatta.

 • Börja inte sväva ut och staka dig. Det är därför du ska öva på din hisspitch ordentligt så den sitter i ryggmärgen.

 • Använd inte klyschor. ”Jag är glad och positiv och gillar att ha många bollar i luften” har alldeles för många redan sagt alldeles för ofta. Hitta andra formuleringar.

 • Låt inte som du läser upp någonting innantill. Det här är ju nackdelen med att öva. Det finns en risk att du låter som att du rabblar upp nåt du lärt dig utantill. Det ska låta naturligt och med självförtroende och bra energi.

 • Missa inte att ge en öppning för uppföljning. Fråga om du kan få ringa den du pratar med senare eller om du kan få skicka in en spontanansökan.

Hisspitch i fyra punkter

 • Håll det kort. Se till att du kan dra den på 30-60 sekunder. Någonstans runt hundra ord är rimligt att du hinner med.
 • Fokusera på väsentligheterna. Tala om vem du är, vad gör och vad du vill uppnå. Vem är du? Vad kan du? Vad vill du?
 • Var positiv och övertygande. Fokusera på vad du vill och inte på vad du inte vill. Var optimistisk!
 • Öva, öva, öva! Öva med en vän, framför spegeln eller testa att spela in dig själv.

Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.