
Varför ska man läsa vidare?
Ett sätt att komma ut i arbete eller komma vidare i ditt yrkesliv är att studera. Att läsa vidare och utbilda sig ökar dina chanser att få ett jobb och framför allt ökar chanserna att faktiskt få arbeta med det som du vill arbeta med! Det finns flera olika typer av utbildningar och ibland kan det vara svårt att veta vad man ska utbilda sig till eller vilken form av studier som man ska välja. Börja med att fundera igenom vad du är intresserad av och vad du gillar att göra. Hur länge kan du tänka dig att studera?
Det finns flera olika intressetester och yrkestester på nätet för den som behöver hjälp med vad som passar. Vill du veta hur stora chanserna är till jobb efter avslutade studier och hur stor konkurrensen är i det området så finns det prognoser som kan hjälpa dig, bland annat på Arbetsförmedlingens hemsida.
Längden på utbildningen kan variera, du kan välja en kortare eller en längre utbildning. Det finns mer praktiskt inriktade utbildningar, utbildningar där praktik ingår och mer teoretiska utbildningar.
Gymnasiekompetens
Om du inte har avslutat dina gymnasiestudier eller inte har fullständiga gymnasiebetyg så kan vägen ibland kännas lång. Var börjar man?
Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare på Komvux i din hemkommun som kan hjälpa dig med en plan för hur du kan komplettera dina gymnasiestudier. Läsa upp kurserna kan du göra på heltid, eller på deltid. För att finansiera dina studier kan du ansöka om CSN eller i vissa fall studiestartsstöd. Det kan du hitta information om på csn.se eller kan du fråga studie- och yrkesvägledaren på Komvux. Studerar du på deltid kan du med fördel ta ett deltidsjobb för att hjälpa till med att finansiera dina studier.
Yrkeshögskola (YH)
Utbildningarna på yrkeshögskolorna bygger på ett behov av en viss kompetens på arbetsmarknaden och chanserna till arbete efter avslutade studier är därför ofta goda.
Vilken behörighet som krävs till den yrkesutbildningen du är intresserad av brukar finnas på sidan där du hittat informationen om den aktuella utbildningen. Är du osäker kan du alltid kontakta utbildningsleverantören. Det är inte alltid som fullständiga gymnasiebetyg är ett krav, man kan ibland söka på till exempel yrkeserfarenhet eller liknande.
Högskola och universitet
För att studera på universitet och högskola behöver du ha avslutade gymnasiestudier. Du kan du läsa både hela program och fristående kurser (båda vägarna kan leda till en universitetsexamen)
Du söker in på dina betyg eller med högskoleprov.
På universiteten finns studie- och yrkesvägledare som du kan hjälpa dig.
På www.antagning.se kan du söka på program och fristående kurser på alla universitet och högskolor i Sverige, få information om utbud, ansökningsdatum, behörighet m.m.
Folkhögskola
En folkhögskola erbjuder utbildningar och kurser för vuxna anpassat efter de förutsättningar den som studerar har. Att läsa så kallad ”Allmän kurs” på en folkhögskola kan vara ett alternativ till komvux för att få behörighet att läsa vidare i högre studier. Olika folkhögskolor i landet har olika inriktningar, på folkhogskola.nu kan du läsa mer om vad det finns för alternativ som passar dig.
Arbetsmarknadsutbildningar
Om du är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen så kan du ibland vara behörig att söka en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen. På Arbetsförmedlingens hemsida kan du läsa mer om riktlinjer och vad som krävs för att få söka.
CSN
Ett sätt att finansiera dina studier kan vara att söka studiebidrag om du är mellan 20 och 57 år gammal. Detta gör du via CSN, Centrala studiemedelsnämnden. Du kan testa hur mycket du får i stöd på hemsidan, antingen med mobilt Bank-ID eller genom att beställa en personlig kod.
Jobba under studietiden?
Som student kan du söka deltidsjobb eller extrajobb som kräver att du har ”annan huvudsaklig sysselsättning”. Du kan googla på ”extrajobb för studenter” och få fram flera aktörer som förmedlar jobb som bara studenter kan söka.

Taggar
Tips från coachenLäs även

Börja nätverka som ett proffs
Det är bra att ta varje tillfälle i akt att nätverka. Vad är en hisspitch egentligen och varför ska du förbereda en sådan? Den kan vara bra att ha inövad och klar. Du vet aldrig när du kan behöva använda dina nätverkarskills.

10 vanliga frågor på intervjun och hur du förbereder dig
Genom att tänka igenom och förbereda svar ger du dig själv bra förutsättningar för att genomföra jobbintervjun på ett bra sätt. Här listar vi några av de vanligaste frågorna och ger dig tips om hur du ska tänka när du svarar.

7 bästa tipsen om kroppsspråket på anställningsintervjun
Under en anställningsintervju är det bra att tänka på sitt kroppsspråk. Du skickar ut signaler inte bara med det du säger. Att använda ditt kroppspråk på rätt sätt kan hjälpa dig att lyckas ännu bättre.

Omställningsstudiestöd
Börja plugga men behåll 80% av lönen. Låter det för bra för att vara sant? Man skulle kunna tro det men med det nya omställningsstudiestödet finns den möjligheten.

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.