Två kvinnor skakar hand och ler

Börja nätverka som ett proffs

Minglet, frukostseminariet eller i hissen - var alltid redo! Många tycker faktiskt att det är ganska obehagligt att träffa nya människor och ordet nätverka får inte alla att jubla. Men det är  väldigt bra, speciellt om man letar efter ett nytt jobb, att lära sig eller utveckla sitt nätverkande. De dolda jobben finns i dina nätverk och genom övning och förberedelser slutar nätverkandet att vara en börda och blir istället ett sätt att öka dina chanser till nya kontakter och kanske ett nytt arbete!

 

Förberedelser inför bokade aktiviteter

Om du anmält dig till ett event, frukostseminarium, mingel eller vad det nu än kan vara, så är det bra att redan innan fundera kring vad du vill uppnå med att gå dit. Ett tips är att förbereda en öppningsfras. Det kan göra att det känns lättare att ta kontakt. 


Vad är en hisspitch? 

Din hisspitch är alltså en kort presentation som ska besvara frågorna: Vem är du? Vad kan du? Hur kan du vara till nytta för arbetsgivaren? Skriv en lista på allt du vill att en arbetsgivare ska veta om dina erfarenheter, kunskaper och prestationer. Stryk sedan punkt för punkt tills du bara har några få punkter kvar för att verkligen komma åt det viktigaste.

Presentationen ska vara kort, mellan 30-60 sekunder. 

Läs mer om hur du jobbar med din hisspitch.

 

Övning ger färdighet!

Öva på din hisspitch genom att dra den för en vän och be om återkoppling. Det ska låta naturligt och inte inövat. Känns det fortfarande stelt - fortsätt att öva!


Våga vara den som tar kontakt

När du är i nätverkande sammanhang, våga var den som tar kontakt och visa ditt intresse.  Ställ frågor (och lyssna på svaret!). Fastna inte med en och samma person under hela tiden som aktiviteten pågår. Du ska givetvis inte prata med alla på ett stort mingel. Du ska heller inte bara prata med dem som du tycker ser viktiga ut. Man vet aldrig vem som kommer visa sig vara en bra kontakt. Var inte rädd för att, om det känns naturligt, föreslå en lunch eller att ni på något sätt ska ses igen.


Glöm inte connecta

Du vill inte behöva kladda ner dina kontaktuppgifter på ett gammalt kvitto. Det blir vanligare och vanligare att man ”byter visitkort” digitalt och connectar på LinkedIn istället för att ge varandra fysiska visitkort. Det fungerar ju såklart bra. 

Men glöm inte att alla inte har LinkedIn. Fundera på om du ska satsa på att göra gamla hederliga fysiska visitkort. Googla på ”visitkort privatperson” så kommer du hitta möjligheter att designa och beställa egna visitkort för runt 150 kronor. 

 

Vanligt misstag: Låta bli att återkoppla

Det här nog ett av de vanligaste misstagen. Och också det värsta skulle vi säga. Se till att återkoppla till personerna du pratat med annars är det stor risk att dina nya kontakter har glömt dig redan före soluppgången. Det här kan kännas svårt, men du kommer ha nytta av det. Skicka ett mejl eller dra iväg ett meddelande på LinkedIn om ni connectat och tacka för ett bra samtal och påminn om att du finns. 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.