Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Content is king - söka jobb med Instagram

När man söker jobb är det bra att utnyttja alla kanaler som finns. LinkedIn är kanske det första sociala nätverket man tänker på när det gäller att söka jobb, men även Facebook är en bra plattform att använda. Men Instagram då? Är det nåt man kan använda när man söker jobb? Jajamän! Det finns bra sätt att utnyttja både Instagram och Twitter när man letar efter nytt jobb. Här kommer några tips på vägen.

Skapa ett konto som du bara använder för att söka jobb

 

Om du redan har Instagram kan det vara en bra idé att öppna ett konto som du bara har för ditt jobbsökande. Då behöver du inte fundera på dina inlägg passar ditt professionella jag eller inte. Du kan fokusera på jobbsökande och du lägger bara upp sånt som har med det att göra. Det betyder inte att du ska vara opersonlig men du ska inte vara privat.

Det här kontot ska vara offentligt. Du får absolut inte låsa det. Om man måste begära åtkomst till ett privat konto kan du räkna med att man klickar sig vidare utan att bry sig mer.

Om kontot som du använder privat är öppet kan det vara bra att se över det så du inte har lagt ut saker som du inte vill att din framtida arbetsgivare eller dina kollegor ska se. 

 

Profilbild och bio

 

Gör en bra och intresseväckande bio och hänvisa gärna till dina andra sociala medier (glöm inte din LinkedIn-profil) så man kan klicka sig vidare dit. Kontrollera att du har samma budskap på alla dina plattformar. Om du berättar om dina kompetenser på Instagram ska de kompetenserna framgå även på dina andra plattformar.

Se till att du har en bra och professionell profilbild. Använd en bild på dig själv och inte på din gulliga kanin. Det är du som är huvudpersonen här.

 

Content is king

 

Nu gäller det att fylla på med bra content. Lägg upp stories och inlägg. Se till att spara dina bra stories i höjdpunkter så man kan klicka sig igenom dem även om man inte kommer in på kontot just när storiesen ligger uppe. Berätta om din situation och att du är på jakt efter ett nytt jobb. Berätta om vad det är du söker och vilka dina mål är. Berätta om dina erfarenheter och kompetenser. 

Försök använd bra bilder som speglar det du vill ha sagt. Du kan mixa bilder du tagit själv med andra bilder. Det finns massa bra gratisbilder på nätet du kan använda. Men kom ihåg att du absolut inte får stjäla andras bilder. Se till att du frågar om lov eller följ reglerna om du använder bildbanker med gratis bilder. Googla på gratis bilder så hittar du saker att använda.

 

Följ företag

Fler och fler företag skaffar Instagramkonton. Se till att leta rätt på och följ företag som kan vara intressanta för dig när du söker jobb. Många lägger ut lediga jobb på Instagram och då är det ju bra om de kommer upp i ditt flöde. 

Kommentera gärna inlägg och visa att du är intresserad.

 

Sök och följ hashtags

Om du söker på hashtags som har med jobbsök att göra kan du hitta massa bra saker. Du kan börja med #nyttjobb, #ledigajobb och #ledigtjobb men leta och sök så kommer du hitta fler bra hashtags att utforska. 

Trött på sponsrade inlägg med reklam? De kan vara bra trots allt, eftersom de bland annat baseras på vad du söker efter. Om du ofta söker på sånt som är jobbrelaterat ökar du chansen att få upp sponsrade inlägg som faktiskt kan vara intressanta för dig. Den vägen kan du också få tips om lediga jobb.

 

Var aktiv

Se till att du håller dig uppdaterad. Om du inte är aktiv så är risken att du missar när någon lägger ut annonsen för ditt drömjobb. Om det inte händer saker på ditt konto och du inte lägger ut saker regelbundet minskar chanserna att dina inlägg blir delade och sprids. Be vänner och bekanta att följa dig och att dela det gör lägger upp. 

Lycka till! 

 

P.S. Glöm inte att följa jobbcoach.se på Instagram ;-)

 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.