Olika sorters anställningsintervjuer du kan stöta på
Det absolut vanligaste är en helt konventionell intervju där du tar dig till arbetsgivarens kontor och träffar en eller flera personer som pratar med dig och ställer frågor. Men det finns flera andra typer av intervjuer. I grund och botten är det samma sak som gäller oavsett vilken intervjutyp det är. Du ska vara förberedd och påläst och visa upp den allra bästa versionen av dig själv. Men beroende på vilken typ av intervju det gäller finns lite olika saker som kan vara bra att tänka på. Hur de kan se ut och några bra råd får du här.
Videointervju
En videointervju ställer lite mer krav på förberedelser. Framför allt ska du tänka på att ha koll på tekniken. Se till att ha en bra uppkoppling och kan sitta ostörd. Tänk på vilken bakgrund du har. Har du ingenstans där du kan få en neutral bakgrund är det bäst att använda sig av en bra bakgrundsbild som du kan välja själv.
Vi rekommenderar att du i första hand använder en laptop med headset. Då har du händerna fria för att kunna anteckna och du slipper fundera på att hålla mobilen still och i en bra vinkel. Men har du ingen dator får du så klart använda mobilen.
Spana gärna in vår ultimata guide för en lyckad videointervju.
Telefonintervju
Vid en telefonintervju slipper du tänka på vad du har på dig och du behöver inte bekymra dig om ditt kroppsspråk. Men å andra sidan har du ingen hjälp av ditt kroppsspråk heller. Du behöver jobba lite mer på att förmedla att du är en glad och trevlig prick. En ett bra knep är att faktiskt le även om den du pratar med inte ser dig. Det hörs på rösten ändå.
Det kan hända att du blir uppringd vid ett tillfälle som inte alls passar. Var inte rädd för att säga det och be om att få boka in en tid när du är beredd. Det är bättre än att du försöker kila runt hörnet och ta samtalet fast du egentligen håller på att hämta barnen på förskolan, sitter på bussen eller står i mataffären.
När du har en telefonintervju behöver du se till att få sitta ostörd. Tänk på att undvika ställen med massa bakgrundsljud som diskmaskinen eller på caféet med folk som pratar runtomkring. Att vara utomhus är inte heller en jättebra idé. Om det blåser kan det bli jättesvårt att höra dig för den du pratar med.
Case-intervju
Det här är en intervjuform där du får ett fiktivt ”case” eller ett problem som du ska lösa. En case-intervju handlar om att den som anställer vill se hur du tar dig an ett problem. De vill se om du är strukturerad, kreativ och om du kan tänka logiskt och har ett affärstänk. Det finns egentligen inte något ”rätt svar” på ett sånt här case utan man vill se hur du resonerar dig fram.
Ofta är det lite som ett rollspel där den som håller i intervjun spelar en klient som du ska hjälpa. Ibland får du reda på i förväg vad ditt case handlar om och ibland får du det presenterat vid intervjun. Har du fått det i förväg måste du ha förberett dig ordentligt och verkligen tänkt igenom hur du ska lägga upp det. Om caset presenteras för dig på plats är det viktigt att du lyssnar noga på problemet och ser till att du ställer frågor så du har problemställningen klar för dig. Ibland gör man case-intervjuer då flera kandidater är med och då vill man också se hur bra du är på att samarbeta och hur du och de andra kandidaterna funkar i grupp.
Case-intervjuer är vanliga framför allt hos större konsultfirmor.
Audition
Om du är artist eller skådespelare är du säkert van vid auditions, men även i andra branscher händer det att man använder auditions när man ska anställa. Det är framför allt om du ska jobba inom service, hotell och restaurang. Upplägget kan se väldigt olika ut, men ofta får du en liten kort stund på dig att visa upp dig för en ”jury”. Lite som en idol-audition. Fast få inte panik nu. Du behöver förstås inte sjunga. Du får förmodligen berätta lite om dig själv. Slappna av och försök vara dig själv bara. Och glöm inte leendet. Försök se ut som om du har kul.
Gruppintervju
Gruppintervjuer används mest om det är flera personer som ska anställas samtidigt. Det kan kännas lite skönt att allt fokus inte enbart är på dig under intervjun och det kan bli mer avslappnat. Å andra sidan betyder det också att du har mindre tid på dig och du konkurrerar om uppmärksamheten. Det kan vara nånstans mellan fyra och tolv personer som intervjuas samtidigt.
Vid en gruppintervju kommer du att få presentera dig men du får inte så mycket tid. Se till att du har en bra kort presentation förberedd. Använd din hisspitch. Har du inte nån hisspitch är det hög tid att förbereda en sån.
Vid en gruppintervju får arbetsgivaren också en liten inblick i hur du fungerar i grupp. Även om det är viktigt att du står ut ur mängden och tar plats så får du inte göra det på ett sätt som går ut över de andra. De måste också få ta plats och du behöver visa att du är intresserad av vad de har att säga också.
Snabbintervju
Snabbintervju, eller speedintervju är en kort intervju på max 15 minuter. Ofta är det något du kan få vara med om på en rekryteringsmässa, en jobbmässa eller liknande. Man kan jämföra det lite med speeddating. Både du och arbetsgivaren har chans att träffa många under en kort tid för att se om tycke uppstår. Sen går man vidare med en längre intervju med dem man tycker verkar intressanta.
Nu gäller det att verkligen ha förberett sig för att se till att få sagt det man vill. Frågorna liknar oftast de du får vid en vanlig intervju, men här måste du se till att du kan komprimera dina svar och inte sväva ut för mycket.
Taggar
IntervjunLäs även
Ett personligt brev som gör att du sticker ut
Ett personligt brev är bra att skicka med sin ansökan. Det handlar inte om rocket science, men det är inte bra att slarva bort chansen att göra det riktigt bra.
S.M.A.R.T-metoden - så sätter du smarta mål
Hur ska du göra för att uppnå dina mål? Det är lätt att ge upp och tänka att det inte är någon mening att försöka. Men ge inte upp! Det finns knep för att göra det lättare. Testa att vara S.M.A.R.T. Om ett mål är Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt har du bättre chans att nå det.
Stressa inte upp dig i onödan
Känner du dig stressad fast du inte tycker du har nån anledning till det? Att söka jobb kan faktiskt vara väldigt stressande. Läs mer om hur du kan hantera stressen innan den blir ett problem på allvar.
Referenser som öppnar dörrar
Maximera dina chanser att få jobbet du vill ha genom att välja rätt referenser. Låt dina referenser öppna dörrar till framgångsrika jobbmöjligheter. Läs vidare och lär dig hur du kan använda dina referenser för att få din ansökan att klättra till toppen av högen!
Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.