Kvinna i videosamtal

Den ultimata guiden för an­ställnings­­interv­jun online

Det var rätt vanligt med intervjuer online redan före pandemin, men COVID19 har verkligen skyndat på utvecklingen. Nu är chansen (eller risken?) för att du måste göra en intervju online större än nånsin.

Här får du våra allra bästa råd om vad du ska tänka på inför en anställningsintervju över nätet. För det ÄR annorlunda att behöva träffa sin kanske framtida arbetsgivare via datorn, där alla icke-verbala signaler ska nå fram genom en liten skärm. Man kan bli nervös på ett helt annat sätt när man är tvungen ha ett videosamtal, så gör dig själv en tjänst. Dubbelkolla att allt det tekniska och praktiska fungerar. Och förbered dig extra noga på vad du ska säga.

Ta kontroll över tekniken

 • Sätt din telefon på ljudlöst och se till att du har strömsladden i datorn. Du vill inte råka ut för att batteriet tar slut mitt under intervjun. Stäng av alla notifieringar så inte nya mejl ploppar upp och distraherar dig.

 • Maxa din internetuppkoppling. Stäng ner alla onödiga webbläsarfönster och be andra i ditt hushåll att hålla sig borta från internet medan du pratar.

 • Dåligt ljud kan vara väldigt störande för den du pratar med. Det är bättre att använda mikrofonen och hörlurarna från din telefon om du inte vet att dina högtalare och din mikrofon på datorn är top notch.

 • Använd några böcker under din laptop så att du tittar in i kameran utan att alltid behöva titta upp eller ner. Var noga med att faktiskt göra det; du ska titta in i kameran. Ögonkontakt är viktigt även om det är genom skärmen.

 • Har du tänkt att du ska visa upp något genom att dela skärm, t ex en liten presentation som du förberett, se till att du har koll på att du vet hur man gör så det går smidigt. Det är risk för stel stämning om du måste hålla på och krångla.

 • Tänk på bakgrunden. Se till att det är snyggt och presentabelt och tänd gärna alla lampor i rummet så att bakgrunden ser inbjudande, mysig och vänlig ut.

 • Du kan också fundera på att använda automatisk oskärpa eller nån bakgrundsbild som många system har. Men det måste du testa i förväg. Kolla att det ser bra ut när du rör dig lite på stolen. Det kan vara väldigt distraherande för den andra parten om toppen på håret försvinner eller om du plötsligt "tappar bort" ett öra.

 • Om du inte har möjlighet att testa systemet där du är inbjuden till anställningsintervju - t.ex. Teams eller Zoom - kan du göra en kontroll med datorns kamera. På en pc kan du hitta appen "Kamera" och se hur du ser ut. Här kan du också spela in dig själv om du vill träna och göra en "provintervju". På en mac kan du göra samma sak i “Photo Boot”.

 • Testa helst med en vän en timme före anställningsintervjun att allt tekniskt funkar som det ska. Skapa rätt förutsättningar för framgång.

 

Förbered allt runtomkring

 • Se till att du sitter så ostörd som möjligt. Om andra i hushållet är hemma, ber du dem att ta hand om allt runtomkring. Skällande hundar, hantverkare och ropande barn kan inte nödvändigtvis kontrolleras – men det ger sinnesfrid att du vet att andra tar hand om det.

 • Ha kaffe- eller tekoppen redo – en liten sak som gör mötet mer naturligt. Tänk på att koppen också berättar något om dig – är det den hemmagjorda koppen från din dotter eller den snygga designerkoppen?

 • Även om du sitter hemma, se till att ditt utseende, inklusive dina kläder matchar jobbet. Förutom att hjälpa dig att komma i rätt stämning, visar det också din förhoppningsvis framtida arbetsgivare att du tar samtalet på allvar. Och låt bli hemmatofflorna med kaninöron. Även om du förmodligen inte kommer att behöva visa upp dina fötter, kan man aldrig vara totalsäker på att du behöver gå och hämta nåt.

 

Under samtalet

 • Var i god tid precis som vid en ”riktig” anställningsintervju. Var redo framför datorn en tio minuter innan samtalets början. Klicka på länken och koppla upp dig ett par minuter före angivet klockslag.

 • Använd kroppsspråk så gott det går. Till exempel genom att luta dig lite framåt (visa intresse), le (du kan se helt tom ut i ansiktet när du lyssnar och koncentrerar dig) och fundera på att använda lite gester för att förstärka dina ord (om du använder händerna hjälper de dig att skapa lite liv och rörelse på skärmen).

 • Se till att du kan se dig själv på skärmen – och tänk igen på att le lite. Vi tenderar alla att se väldigt allvarliga ut, vissa till och med nästan avvisande när vi koncentrerar oss.

 • Om du har förberett en presentation har du chansen att visa en enkel bild eller ett kort bildspel (genom att dela en skärm). Kom ihåg att testa teckensnittsstorlekar och bilder så att de inte blir för små när de delas.

 • Även om du har gjort den bästa presentationen i världen, se till att den inte är på för länge. Även om ögonkontakt är digital är den viktig.

 • Skicka gärna din presentation i förväg – och erbjud dig givetvis att skicka den efteråt.

 • Skriv ner deltagarnas namn och jobbfunktioner under intervjun. Detta gör det lättare att komma ihåg så att du inte förväxlar HR-medarbetaren med arbetstagarrepresentanten.

 • Var 110% säker på din hisspitch, dina styrkor och utvecklingsområden, de goda exemplen och de andra svaren du har förberett. Onlinemöten ger mindre utrymme för "utfyllnad" och kräver att du är mer tydlig, exakt och kortfattad i dina svar.

 • Om du ska visa en fil, se till att den är öppen och att du inte har massa andra fönster öppna, så du måste sitta och leta efter rätt – och kanske till och med öppna fel.

 • Om du har förberett något som du behöver visa på nätet, se till att du har stängt dina andra webbläsarflikar. Din framtida arbetsgivare är inte intresserad om du letar efter en ny cykel eller nya skor – eller om du letar kurser i folkdans.

 • Ha dina post-it-lappar och dina anteckningar redo. Fundera på om du ska använda ett digitalt anteckningsprogram så du inte behöver titta ner utan kan hålla upp blicken.


Sen är du redo för din anställningsintervju i skarpt läge.

Lycka till. Vi håller tummarna för dig!


Tack till vår Arborapartner på ballisager.dk för inlägget.

 

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.