Man sitter framför en kamera och spelar in en film

En guide till ett video-cv steg för steg

Om du vill sticka ut lite extra kan du göra ett video-cv som du skickar med din jobbansökan. Ett video-cv är en liten film där du presenterar dig själv. Man skulle kunna säga att det är en reklamfilm för dig själv. Det kan vara svårt att förmedla vem man är i text och med ett video-cv får du helt andra möjligheter att visa vem du faktiskt är.

 

Kanske du inte tycker det verkar vara någon bra idé med ett video-cv men det händer att arbetsgivare faktiskt begär att du ska skicka in ett. Det är inte det allra vanligaste men om det händer kan det vara bra med en guide.

Även om man säger video-cv är det rätt stor skillnad på ett vanligt cv och ett video-cv. Ett video-cv ska inte ersätta ditt vanliga cv utan det är ett komplement. Med hjälp av ett video-cv kan du lyfta fram särskilda kompetenser eller egenskaper du har för att ge mer tyngd åt din ansökan. Men det vill till att det är bra. Att skicka med ett dåligt gjort video-cv är snarare en nackdel.

Du kan ta ut svängarna lite. I ett vanligt cv finns det lite mer rätt och fel. Det ska innehålla mer eller mindre fasta punkter. I ett video-cv måste du nödvändigtvis inte ha med dina utbildningar eller nån uppräkning av dina tidigare jobb. Det viktigaste med ett video-cv är att det ska framgå varför man ska anställa dig. Vad har du som gör att du kommer kunna bidra på en arbetsplats. Hur kan du få fram det? Var kreativ!

På många sätt kan man säga att ett video-cv liknar en hisspitch. Läs gärna artikeln om hisspitchar för att få lite guidning.

Ett video-cv ska vara kort! Nånstans mellan 30-60 sekunder är bra. Det ska absolut inte vara längre än två minuter.

 

Steg 1 Förberedelser och teknik

Har du tillgång till en bra videokamera är det förstås bra, men det går fint att använda mobilen eller webbkameran också.

Det bästa är att spela in filmen i dagsljus. Om du inte kan det får du se till att ha bra belysning. Du ska inte rikta en skrivbordslampa rakt på dig utan det är bättre att ljuset kommer från taklampan i så fall. Kan du ha flera ljuskällor är det bra. Du får ha koll på att du inte filmar i motljus. Om du ställer dig framför ett fönster med mycket ljus bara bakifrån kommer du själv bli alldeles mörk och det är inte meningen. Det är dig man ska se.

Om du använder mobilkameran och ska filma själv så försök ställ upp den så du inte behöver hålla den i handen. Det blir lätt lite skakigt och det är bra om du kan ha den på lite längre än armlängds avstånd. Det är bra om du står upp och inte sitter ner. Det är lättare att ha en bra hållning och ha ett lite friare kroppsspråk när du står upp. Om du sitter vid skrivbordet kan det bli lite stelt. Om du sitter soffan kan det bli för avslappnat och du utstrålar inte energi.

 

Steg 2 Manusarbete

Börja med att skriva ett manus. Det kan vara uppbyggt till exempel så här:

  • Börja med att presentera dig och berätta vad du heter.
  • Berätta om vad du jobbar med nu eller vad du jobbade med senast och att du nu är på jakt efter ett nytt jobb.
  • Beskriv sen vad dina starkaste kompetenser och egenskaper är. Ge exempel på hur du fått användning av dem. Vad har du genom din arbetslivserfarenhet lärt dig som du kommer att ta med dig och som är till nytta för din nästa arbetsgivare?
  • Avsluta med att du hoppas att få träffas och få berätta mer om dig själv vid en intervju.

Det här är bara ett exempel. Det kan hända att du ska ha ett annat upplägg. Det viktiga är att du har en röd tråd och att du inte babblar på utan att ha tänkt igenom vad du ska säga.

Ett video-cv är inte så formellt som ett vanligt cv. Det kan absolut vara lite roligt med humor men tänk på att inte dra det för långt. Det kan landa lite olika och det är bra om det inte blir flamsigt. Det beror ju mycket på vilken typ av jobb du söker.

 

Steg 3 Öva

Nu är det dags att öva in manuset. Du ska inte stå och läsa innantill utan du måste prata så naturligt som möjligt. Läs igenom ditt manus och lär det det utantill så du är helt säker på vad du ska säga. Men ta användning av dina skådespelartalanger och jobba på att få det att låta så naturligt som möjligt. Du ska inte rabbla upp det så det låter som något du lärt dig utantill, som en dikt i luciatåget i sexan. Öva, öva, öva!

 

Steg 4 Ready – Set – Action

Är du inte van vid att prata in i kameran kan det kännas väldigt obekvämt och det enda sättet att komma över det är att göra det många gånger. Tänk inte att du måste sätta det här vid första tagningen utan utgå från att du kommer att behöva filma dig flera gånger. Titta på filmen och fundera på vad som funkar bra och vad som kan bli bättre. Det kommer att kännas bättre efter ett tag.

Tänk på vad du har för kläder på dig precis som när du ska på intervju. Välj kläder som du kan tänka passar på den typen av arbetsplats där du söker jobb. Stick inte ut för mycket.

Be om hjälp. Även om du kan filma själv så kan det också vara en idé att låta någon annan filma när du pratar. Be en kompis, familjemedlem eller någon annan du litar på att hjälpa till. Om inte annat kan du be om feedback på resultatet innan du skickar det till arbetsgivaren.

 

Steg 5 Skicka

Filmer blir rätt stora och tunga filer och det är inte det bästa att mejla dem. Det finns lite olika sätt att se till att rätt mottagare kan titta på den. Du kan skapa ett youtube-konto och ladda upp ditt video-cv där. Det går att ställa in så att du kan dela videon privat genom att skriva in e-postadressen till den du vill ska kunna se filmen. Då blir den inte sökbar och den visas inte för någon mer än den du delat med. Nackdelen är att den du skickar den till måste ha ett google-konto och logga in på det. Du kan inte heller anpassa mejlet som går iväg utan det blir ett standard-mejl från youtube.

Du kan också välja att videon ska vara olistad. Då kan alla som får länken till videon se den men den visas inte i något sökresultat eller på annat sätt. Du kopierar länken och klistrar in den på lämpligt ställe i mejlet du skickar eller i filen med ditt cv eller brev. Däremot kan den bli helt offentlig om någon som har länken väljer att lägga den i en offentlig spellista. Du styr med andra ord inte längre helt själv över filmen när du väl skickat iväg länken.

Det sista alternativet är att låta videon vara helt offenlig. Då kan vem som helst se den och man kan söka efter den på Youtube. Du kan lägga en länk till ditt video-cv i din profil på Linked-In eller på andra ställen. Vem som helst kan dela den. Det kan det vara bra. Har du riktig tur kanske den hamnar i flödet hos någon som har ett jobb att erbjuda.

Lycka till!

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.