Kvinna med rökdykarutrustning

Det här tittar en arbets­givare efter i ditt cv

Arbetserfarenhet, utbildning, anställningstid, specialkunskaper, bostadsort, ålder, kön - vad tittar arbetsgivare efter när de bläddrar igenom en stor hög med cv:n? I  Rekryteringsanalysen 2019* fick en rad olika arbetsgivare - stora som små - svara på frågan om vad de letar efter först i ett cv. De fick välja upp till tre kriterier. Det här är vad de svarade.

Arbetslivs­erfarenhet längst upp på listan

Det som är intressant är var du har jobbat, vilka dina arbetsuppgifter var och vilka resultat du uppnått. Det räcker inte att du bara anger arbetsgivare och tidsperiod du arbetat där. Du måste berätta mer. Vilken typ av arbetsuppgifter har du löst? Vilka erfarenheter har du fått och hur utnyttjade du dina kompetenser. 

Arbetsgivare letar efter någon som de tror snabbt kan komma in i jobbet och bli självgående och leverera resultat. Om du kan visa att du har relevant erfarenhet är du genast intressant.

 

Tips 1

Se till att du lyfter fram erfarenheter och kompetenser som är relevanta för det jobb du söker. Om du bara listar allt du gjort och kan finns det risk att den som läser ditt cv missar det som gör dig extra bra för jobbet du söker. Att markera de viktigaste sakerna med fet stil är ett enkelt knep för att få det viktigaste att synas tydligt.

Hälften tittar efter utbildning

 

49% av arbetsgivarna säger att utbildning är en av de tre saker de tittar efter först i ett cv. Här är det lite skillnad på offentliga och privata arbetsgivare. Arbetsgivare i den offentliga sektorn är mer inriktade på att titta efter dina utbildningar. 65% av dem tycker det kvalar in på topp tre viktigaste saker, medan bara 40% av de små privata företagen är extra intresserade av vad för utbildningar du har.

 

Tips 2

När du listar dina utbildningar kan det vara bra att förtydliga om din utbildning haft någon särskild inriktning. Se till att namnet på utbildningen är tydlig så det går att förstå vad det handlar om för utbildning. Även om den har nån snygg titel på engelska är det bra att det framgår tydligt vad utbildningen handlar om. 

Anställnings­tiden spelar roll

 

Nästan hälften av alla arbetsgivare letar också efter anställningstid. Särskilt stora privata företag fokuserar på hur länge dina anställningar varat. 57% av de stora företagen tittar efter det.

Om du har många korta anställningar är det risk att arbetsgivare blir lite fundersam. Har du svårt att stanna kvar på jobbet för att du snabbt blir uttråkad och vill vidare till nåt annat? Det är dyrt att nyanställa och det kostar både tid och pengar att lära upp och få igång en nyanställd. Arbetsgivare vill inte riskera att investera i dig för att du sen drar vidare efter något år, när du precis börjar bli varm i kläderna. 

 

Tips 3

Ett fiffigt sätt att få din anställning att se lite längre ut utan att skarva med sanningen kan vara genom att utelämna månader och bara ange år, t.ex. "2014-2016" istället för ”2014-12-15 till 2016-01-31”.

Tips 4

Det kan vara bra att förklara varför anställningen inte varat så länge. Var det ett vikariat eller en visstidsanställning kan du skriva det.

Special­kompetenser är efter­traktade

 

Har arbetsgivaren frågat efter några speciella färdigheter eller kompetenser i annonsen letar de särskilt efter det i ditt cv. Nästan hälften av arbetsgivarna sätter upp det på sin topp tre-lista. Det kan t ex vara speciella it-kunskaper eller språkkunskaper. Har du erfarenhet av projektledning? Har du några särskilda licenser, kan du x-maskiner eller y-verktyg?

 

Tips 5

Fundera på om dina specialkompetenser ska vävas in i beskrivningen av dina nyckelkompetenser tidigt i ditt cv. Om till exempel särskilda it-kunskaper är viktiga i ditt nya jobb är det dumt att låta dem stå långt ner på sidan två.

Tips 6

Anpassa alltid ditt cv efter jobbet du söker. Dina erfarenheter och kompetenser ska spegla det som arbetsgivaren letar efter. Om du inte uppfyller alla kriterier så ge inte upp för det. Det är kombinationen av erfarenheter, utbildning och specialkompetenser som är viktigast. Det är hela paketet som gör skillnad.


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson


* Vår samarbetspartner Ballisager i Danmark genomför varje år en stor undersökning där de frågar 1000 arbetsgivare om hur de tänker när de ska rekrytera. Resultaten presenteras i en gång om året rapporten Rekrutteringsanalysen. Här hittar du dem. Tack för grunden till blogginlägget.

 

 

Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.