Man sitter i en soffa med dator i knät

Klara studierna med hjälp av Pomodorotekniken

Att studera kan öppna upp möjligheter till nya jobb! Men vad gör man om man sitter där med böckerna som ska läsas eller en hög med ogjorda uppgifter som växer, men inte lyckas hitta motivationen? Hur ska man komma vidare om tankarna far åt olika håll och det känns hopplöst att fokusera på studierna? Hur ska man hantera om det man läser inte riktigt fastnar i minnet och stressen smyger sig på kring hur man ska lyckas klara sig hela vägen i mål med utbildningen?

 

Då kan det vara läge att prova den omtyckta och omskrivna Pomodorotekniken. Ett effektivt verktyg som kan hjälpa oss att bli mer produktiva och fokuserade, utan stress och press. En metod som är användbar vid allt från distansstudier på deltid till heltidsstudier på universitetsnivå. Pomodorotekniken kan hjälpa oss att komma igång, fokusera och få inspiration.

 

En timer som ser ut som en tomat

Vad är pomodorotekniken?

Pomodoro är det italienska ordet för tomat och kommer från början från Francesco Cirillo, som var frustrerad över att han hade så låg produktivitet och ostrukturerat sätt att studera. Han började använda en timer formad som en tomat som han satte på 25 minuter för att fokusera under en viss tid. Sedan dess har tekniken blivit välkänd och lärs även ut på t.ex. universitet som tips på studieteknik.

Med Pomodoro-tekniken delar du in studiepassen i korta pass där du fokuserar på en vald uppgift i 25 minuter, varvat med korta pauser däremellan. Om du t.ex. behöver läsa en bok som hör till studierna eller göra någon annan uppgift så gör du det fokuserat i bara 25 minuter, och därefter är det dags att ta en kort paus. Efter pausen börjar du där du slutade och fortsätter vidare med ytterligare ett pass på 25 minuter, innan du tar en ny paus. Sätt en timer för att ha koll på tiden. När timern ringer så pausar du, även om du inte hunnit läsa klart eller gjort klart uppgiften du håller på med. 

Efter att ha gjort några pomodoro-pass i sträck är det dags för en längre paus – t.ex. 15-30 minuter.  Om du använder tekniken en hel dag lägger du även in ett längre paus för lunch. 

Det behöver nödvändigtvis inte vara exakt 25 minuter, utan varje person har möjlighet att  hitta sin egen optimala längd, men om man ändrar för ofta så försvinner regelbundenheten och det är en viktig del av tekniken. Men att ha en struktur där man  växlar mellan lika långa stunder då man fokuserar på uppgiften, varvat med pauser, är det mest väsentliga med tekniken. 

Låter det för bra för att vara sant? Att du genom återkommande pauser både kan öka effektiviteten och få mer gjort? Genom att jobba på det här sättet skapar du bra förutsättningar för att fokusera och du ger hjärnan den välbehövliga paus som den behöver för att minnet ska kunna ta till sig information. Vår hjärna behöver återhämtning för att fungera optimalt. Genom att få återhämtning ökar vi även förutsättningarna att minnas och lära oss. Vår hjärna behöver helt enkelt  tid för att ta till sig information, och genom att förstå hur hjärnan fungerar kan du använda den på bästa sätt. Genom att ta återkommande pauser får hjärnan en chans att ladda om och bearbeta tidigare inhämtad information. Men kom ihåg den effekten uppnås inte om du under pausen istället kollar mejl eller surfar på mobilen.

Ge den välkända och omtyckta pomodoro-tekniken en chans! 


Artikelförfattare:
Camilla Byström
coach
Camilla Byström
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.