Kollage med personer i olika arbetsmiljöer - en kvinna på kontor, en man vid dator, en kvinna i industrimiljö samt en butik i bakgrunden.

Så kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig vidare - stöd du inte vill missa

Att söka jobb är mer än att skriva ett CV och klicka på "skicka". Det handlar också om att ha rätt förutsättningar för att lyckas. Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden, varit utan jobb ett tag eller funderar på att byta bana – så finns det stöd att få.

Många känner inte till vilka rättigheter de faktiskt har som arbetssökande. Det kan kännas som en djungel att hitta rätt – men du behöver inte göra det ensam. I det här inlägget guidar vi dig igenom några av de viktigaste insatserna du kan få hjälp med via Arbetsförmedlingen.

Nystartsjobb – en ny chans att komma tillbaka

Har du varit borta från arbetslivet under en längre tid? Då kan nystartsjobb vara ett riktigt bra sätt att ta dig in igen. Stödet gör det mer attraktivt för arbetsgivare att anställa personer som varit arbetslösa, genom att de får ekonomisk ersättning. Arbetsgivaren ansöker enkelt via ett formulär på Arbetsförmedlingens hemsida.

Du kan ha rätt till nystartsjobb om:

  • Du varit arbetslös i minst 6–12 månader
  • Du är med i etableringsprogrammet
  • Du varit borta från arbetslivet på grund av sjukdom eller andra skäl

Introduktionsjobb – samla erfarenhet och kontakter

Har du svårt att få in en fot på arbetsmarknaden? Då kan introduktionsjobb vara en värdefull väg in. Här får du möjlighet att bygga arbetslivserfarenhet och kontakter, samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd för att anställa dig. Stödet kan gälla i upp till 12 månader, med chans till förlängning.

Du kan vara aktuell för introduktionsjobb om:

  • Du är inskriven hos Arbetsförmedlingen och tillhör en prioriterad grupp (t.ex. nyanländ eller långtidsarbetslös)
  • Du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin
  • Stödet täcker upp till 80 % av lönekostnaden, med ett tak på 20 000 kr/månad.

OSA – en trygg plats för dig med funktionsnedsättning

Om du har en funktionsnedsättning som påverkar din möjlighet att jobba, finns det anpassade insatser som kan hjälpa. Ett exempel är OSA – Offentligt skyddat arbete – som innebär att du får jobba på en arbetsplats som tar hänsyn till dina behov. Samtidigt får arbetsgivaren stöd för att skapa rätt förutsättningar.

För att kunna få OSA behöver du:

  • Ha en dokumenterad funktionsnedsättning
  • Genomgå en individuell bedömning hos Arbetsförmedlingen

Arbetspraktik – visa vad du kan!

Kanske saknar du erfarenhet, men vet att du har viljan? Arbetspraktik ger dig chansen att testa på ett yrke, visa vad du går för och bygga viktiga kontakter i branschen. För många är det här det första steget till en anställning. Praktik kan pågå i upp till sex månader.


Du kan bli aktuell för praktik om:

  • Du är inskriven hos Arbetsförmedlingen
  • Praktiken bedöms öka dina chanser till jobb
  • Råd på vägen – du behöver inte gissa dig fram

Känns det svårt att veta vilket stöd som passar just dig? Då är det en bra idé att ta kontakt med din arbetsförmedlare. De kan hjälpa dig att hitta rätt väg – och se till att du får det du faktiskt har rätt till.

Med rätt insatser kan du stärka din position på arbetsmarknaden – och samtidigt får arbetsgivare bättre förutsättningar att se din potential och erbjuda dig en möjlighet.

Lycka till!


Artikelförfattare:
Savå Sharif
jobbcoach
Savå Sharif
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.