Ring en arbetsgivare - även om det tar emot
Får du kalla kårar längs ryggen när du tänker på att ringa upp en arbetsgivare bara så där? Då är du inte ensam! Om du har en strategi och är väl förberedd inför samtalet så kommer det kännas mycket enklare. Här kommer några tips och råd på vägen.
När du ringer ska du ha frågor som faktiskt är meningsfulla och som du vill ha svar på. Du ska inte ringa bara för att ringa. Och fråga inte efter sånt som du kunde fått reda på bara genom att läsa på företagets webbplats.
Två saker som gäller alla samtal med företag:
Gå inte in i samtalet med känslan av att du vill be hela världen om ursäkt. Det är faktiskt bra för arbetsgivaren att man tar reda på väsentliga saker innan man skickar in en spontanansökan.
Var nyfiken och lyssna. Gå inte på som en ångvält som bara pratar och inte lyssnar.
Fråga dig själv varför du ringer
Det kanske verkar självklart men tänk ändå igenom det. Gör en lista med saker som du vill ha fått svar på innnan du lägger på luren.
Det kan till exempel vara:
- Jag vill ha fått reda på hur företaget X gör när de rekryterar
- Jag vill ha fått reda på om det finns några lediga jobb på gång
- Jag vill ha fått reda på om den typen av jobb jag söker finns på företaget
- Jag vill ha fått kontaktuppgifter till chefen på avdelning X
Börja med att komma till saken
Innan du ringer upp behöver du förbereda ett par meningar som du kan börja med. Kom till saken och linda inte in saker för mycket utan berätta vad syftet med samtalet är.
Du skulle kunna börja med nåt i den här stilen.
Hej XX!
Jag heter Caroline och jag ringer eftersom jag är intresserad av att kanske få jobba hos er. Jag tycker företag X verkar väldigt intressant eftersom ni jobbar i den branschen jag är intresserad av. Efter att ha läst på er webbplats känner jag mig nyfiken på att få veta mer. Kan jag få ställa några snabba frågor?
Förhoppningsvis får du ett ja till svar. Titta igenom listan här och välj ut några av frågorna. Du måste förstås anpassa dem efter din situation och vilken typ av företag du ska kontakta men se dem som lite inspiration.
- Vilken typ av yrkeserfarenhet är viktigast när ni anställer?
- Vilka personliga kompetenser är viktigast för någon som ska jobba hos er?
- Vilka kompetenser behöver jag fokusera på för att söka jobb hos er?
- Vilken bakgrund är intressant för er om ni ska anställa?
- Tar ni emot spontanansökningar?
- Om jag ska skicka en spontanansökan vem ska jag skicka den till?
- Använder ni en rekryteringsfirma när ni anställer eller gör ni det direkt själva?
- Har ni samarbete med något bemanningsföretag?
- Har ni några planer på att nyanställa de närmsta 3-6 månaderna?
- Om svaret är ja - följ upp med:
- Vilka kvalifikationer behövs för att kunna vara aktuell för det jobbet?
- Får jag skicka min cv eller en ansökan?
Var beredd med din bästa hisspitch
Har du tur så frågar den du pratar med om dig och du får möjlighet att presentera dig själv. Då gäller det att du har din hisspitch redo för då är det skarpt läge. Du ska snabbt kunna presentera dig och vad du har att erbjuda. Vem är du? Vad kan du? Hur kan du vara till nytta för arbetsgivaren?
Nu är ju det här samtalet kanske till för att just ta reda på vilka kompetenser som är viktiga när man söker jobb på företaget. Men försök att ha anpassat din pitch så mycket som möjligt att du kan trycka på de saker du tror är viktigast.
Slutet gott allting gott
Nu kan det hända att det är uppenbart att det inte finns några anställningsbehov eller att det inte kommer vara nån mening med att skicka in en spontanansökan just nu. Det kan ändå vara så att du kan använda den du pratat med för att komma vidare. Den här frågan är bra att ta till då:
Vet du om några andra företag som jobbar i er bransch som du kan tipsa mig om? Eller kanske till och med nån jag kan kontakta som skulle kunna ha nytta av mig?
Med den taktiken kan du hela tiden få nys om nya företag och kontakter att lägga på din att kontakta-lista.
Avsluta med att tacka så mycket för samtalet. Här kan det också vara läge att försöka utvidga ditt nätverk. Fråga om du får lägga till den du pratar med som kontakt på LinkedIn.
Har du kommit så här långt måste du klappa dig själv på axeln. Även om det inte ledde till något konkret är det jättebra jobbat! För varje sånt här samtal du ringer kommer det förhoppningsvis kännas lättare och när du minst anar det kommer du att få napp!
Lycka till!
Läs även
Twitter: Från arga twittertroll till nästa drömjobb
Utforska hur Twitter kan bli din hemliga superkraft i jobbsökningen. Upptäck strategier för att optimera din profil, nätverka, och hitta dolda jobbmöjligheter på denna sociala media-plattform. Från arga twittertroll till drömjobb - vi guidar dig genom processen!
En bra hisspitch kan hjälpa dig landa drömjobbet
Tänk dig att du träffar på en drömarbetsgivare nånstans, till exempel i en hiss. Du har 30 sekunder på dig att säga nåt bra som gör att man får upp ögonen för dig. Då behöver du en bra hisspitch. Få reda på allt om hur du ser till att inte missa en chans att hitta drömjobbet.
Stressa inte upp dig i onödan
Känner du dig stressad fast du inte tycker du har nån anledning till det? Att söka jobb kan faktiskt vara väldigt stressande. Läs mer om hur du kan hantera stressen innan den blir ett problem på allvar.
Kompetensbaserad rekrytering
Upptäck vad kompetensbaserad rekrytering innebär och hur du som arbetssökande kan förbereda dig för att lyckas i denna typ av rekryteringsprocess
Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.