två kvinnor sitter i varsin fåtölj i ett ljust rum och samtalar

Stressa inte upp dig i onödan

Man kan bli stressad av att ha för mycket att göra och man känner att man inte riktigt hinner med. Det är kanske det de flesta tänker på när man tänker på när man pratar om stress. Men något som också kan skapa stress är när man själv inte har kontroll över saker eller när man känner att det mesta är meningslöst. Det är inte ovanligt att man tycker att det känns så när man hållit på att söka jobb ett tag och man inte får napp.

 

Det pratas ofta om stress på jobbet. Men den som letar efter ett jobb kan ha det minst lika stressigt. Stress i sig är inte farligt. Det kan få oss att tagga till och göra oss skärpta. Men långvarig stress utan möjlighet till återhämtning kan vara skadligt.

Rachel Montañez är karriärcoach med specialinriktning på utbrändhet. Hon har listat sina bästa tips om hur man undviker skadlig stress när man söker jobb i en artikel i Forbes. Det här är några av punkterna vi kan skriva under på.

 

Se till att du sover ordentligt

Det här gäller för alla egentligen. Vi sover överlag för lite, men sömn är ett av de bästa skydden mot att bli utbränd. Stäng av mobilen och släck lampan. Det är lätt hänt att man vänder på dygnet när man inte ”måste” gå upp på morgonen men det blir bara en ond cirkel.

 

Bli inte för kär i jobbet du söker för snabbt

Du vet hur det känns. Du har hittat ett jobb som bara är perfekt för dig och du börjar redan planera allt om hur det ska bli när du börjar jobba. Men håll huvudet kallt. Du vet faktiskt inte om saker är så bra som de låter. Innan du varit på intervju och fått veta mer om vad jobbet innebär har du egentligen ingen aning om hur bra det är.

Om du tänker för mycket på hur bra just det här jobbet är och hur gärna du vill ha det tappar du fokus på jobbsökandet. Du kan inte skicka en ansökan och sen vänta på att få svar på den innan du tar tag i nästa. Så skicka din ansökan. Släpp den sen och gå vidare med nästa sak. Lägg inte alla ägg i samma korg så slipper du bli alldeles besviken och hamna på ruta ett igen om det inte går i lås.

 

Var SMART!

Att jobba med mål och delmål är ett av våra bästa tips för att hålla ångan uppe när man söker jobb. Om det stora målet är att få ett nytt jobb behöver du ha flera delmål på vägen dit. Du behöver ha saker som du hela tiden känner att du fixar och är klar med.

Om du jobbar med delmål kommer du hela tiden ha saker som du kan känna dig nöjd med. Du ska inte vänta med att säga till dig själv att du är bra utan fira de små segrarna efterhand.

 

Vad innebär det att ett mål är SMART?

  • Specifikt: Du vet exakt vad målet innehåller och vad det inte innehåller
  • Mätbart: Du ska kunna svara ja eller nej på frågan om målet är uppnått
  • Accepterat: Du ska tycka att målet är vettigt för dig
  • Realisitiskt: Det ska vara möjligt att uppnå utan att du slår knut på dig själv
  • Tidsbestämt: Du ska veta när du ska vara klar

Håll koll på din stressnivå

Långvarig stress påverkar din hjärna. Dina nervceller får svårare att kommunicera med varandra och du får helt enkelt svårare att tänka ordentligt. Det finns en massa små tecken på att du stressar för mycket men många som får stressrelaterade problem struntar i varningssignalerna och kör bara på.

Några varningssignaler är

  • Sömnproblem och du saknar energi
  • Minnes- och koncentrationsproblem
  • Värk i kroppen
  • Du slutar att vilja umgås med vänner och familj
  • Du får svårt med krav och tidspress

Om du upplever det här regelbundet under längre tid är det nog bra att ta det på allvar och ändra på hur du gör saker eller se till att be om hjälp. Ju längre du väntar desto större är risken att problemen blir allvarliga.

Vill du läsa mer om hur stress fungerar och vad du kan göra för att hålla dig på banan kan du kika på det här materialet från Hjärnfonden.

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson

Läs även

Man sitter bekvämt i soffa och tittar på surfplatta

Tre metoder för produktivitet - testa vilken som är din favorit!

När man söker jobb är det man själv som är arbetsledare och har ansvar för för att saker blir gjorda. För att underlätta tillvaron finns många olika sätt att öka produktiviteten. Testa och se vilken som funkar bäst för dig.

Kvinna ligger i en soffa och surfar på mobilen

Att göra eller inte göra - varför du skjuter upp saker och hur du kan börja förändra det

Är det svårt att få saker gjorda och hamnar du framför en serie eller slösurfar istället för att ta tag i allt? Du är långt ifrån ensam och det handlar inte om att du är lat eller att det är fel på dig. Läs om vad uppskjutarbeteende beror på och hur du kan hjälpa dig själv att hantera det.

En man och en kvinna står utanför en hiss och hälsar

En bra hisspitch kan hjälpa dig landa drömjobbet

Tänk dig att du träffar på en drömarbetsgivare nånstans, till exempel i en hiss. Du har 30 sekunder på dig att säga nåt bra som gör att man får upp ögonen för dig. Då behöver du en bra hisspitch. Få reda på allt om hur du ser till att inte missa en chans att hitta drömjobbet.

Man med hörlurar som sitter framför dator

Stresscoachens bästa råd till dig som har det lite kämpigare

Jobbcoachen Hanna Wendeler har gedigen utbildning inom stresshantering och är certifierad stresscoach och självkänsla- och ACC coach (acceptance and commitment coaching). Hon har lång erfarenhet av att hjälpa människor som drabbas av stress i samband med perioder av arbetslöshet. Här ger hon råd om hur du kan tänka för att hjälpa dig själv när du upplever stress i arbetssökandet.

Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.