6 tips för att maxa dina möjligheter att hitta jobb med Facebook
Tillhör du dem som tror att Facebook är ett socialt nätverk som bara har med ditt privatliv att göra? Eller tänker du att Facebook bara är lite töntigt? Då får du nog tänka om. Sannolikheten att din nästa arbetsgivare finns på Facebook är stor.
Även om LinkedIn är det största nätverket när det gäller professionella kontakter är det många arbetsgivare som säger att de använder Facebook när de rekryterar. Mer än en fjärdedel av arbetsgivarna i Balligers rekryteringsanalys sa att de använder Facebook när de ska anställa.
Det finns en del do’s and don’ts när det gäller Facebook så här har du sex tips på hur du kan använda Facebook i ditt jobbsökande.
1. Städa din profil
Tänk på att din facebookprofil är ditt skyltfönster. Räkna med att den du hoppas ska bli din nya arbetsgivare kommer att googla fram dig på Facebook och kika runt innan de anställer dig. Se till att det du vill ska synas syns och rensa bort sånt som du kanske helst inte vill skylta med.
Fundera på vilken profilbild och vilken omslagsbild du har. Även om det är kul med bilderna från barhänget på semestern med slipsen runt pannan och alla ölsorter du testade så kanske du ska försöka hålla tillbaka lite. Det betyder inte att du måste ha kostymen på och se ”professionell” ut. Det handlar ju om dig som privatperson, men försök håll en lagom nivå.
Har du blivit taggad i bilder som du helst inte vill ska ligga kvar, be om att bli avtaggad. Titta igenom dina inlägg och rensa bort sånt som kanske inte speglar vem du är. Har du gillat och kommenterat sånt som du kanske inte står för längre, rensa bort det också.
Du kan ställa in hur mycket av din profil och dina inlägg som ska vara offentliga och har du saker du helst vill hålla bland dem som är allra närmast kan du göra det. Men tänk på att din profil kan fungera som din alldeles egna reklampelare. Göm dig inte i onödan.
2. Tala om att du söker jobb
Om ingen vet att du behöver hjälp kommer ingen inte hjälpa dig. Det är ingen bra idé att hålla det hemligt att man söker jobb. Du kommer bli förvånad över hur många som vill hjälpa till bara de vet. Skriv ett inlägg där du berättar att du letar jobb. Tala om vad du är intresserad av och vad du kan erbjuda. Det behöver inte vara långt och det behöver inte vara ”säljigt” man var rakt på sak vad du kan och vad du vill. Be om delningar. Även om dina vänner inte har något på lut kanske dina vänners vänner har det.
3. Lägg upp ditt "cv"
På fliken ”Om” ska du lägga upp dina tidigare jobb precis som när du gör din cv. Vilka arbetsplatser har du varit på och beskriv vad du gjort. Om en potentiell arbetsgivare tittar på din profil framgår det snabbt och enkelt vad du gjort och vad du kan.
4. Prenumerera på lediga jobb
Facebook har en tjänst som gör det superlätt att få aviseringar om lediga jobb och möjlighet att söka direkt via Facebook. Om du letar rätt på rubriken ”Jobb” under hamburgermenyn (eller på vänstersidan om du sitter vid en dator) och klickar in dig kan du ställa in vilken typ av jobb du är intresserad av och få reda på direkt när det dyker upp en jobbannons som matchar dina val. När det kommer en intressant annons kan du ansöka bara genom att klicka på Ansökknappen. (Fast vi rekommenderar nog att du lägger ner lite mer tid på din ansökan än så i vanliga fall)
5. Gå med i grupper
Det finns en uppsjö av olika grupper på Facebook som handlar om att söka jobb. Där kan arbetsgivare leta efter någon att anställa och arbetssökande kan tipsa och peppa varandra. Sök på ”söka jobb” och klicka på Grupper och du kommer få upp en massa träffar. Du kanske hittar en grupp i närheten av där du bor.
Du kan också söka efter den bransch eller det yrke du är intresserad av. Förmodligen hittar du grupper som kan passa perfekt att gå med i för att hitta nya kontakter.
6. Följ företagsidor
Leta rätt på företag där du vill jobba och följ deras sida. Var aktiv och gilla och kommentera. Visa att du är intresserad. Många företag lägger ut lediga jobb på sin facebooksida och när du följer så kommer det att dyka upp i ditt flöde.
Lycka till och glöm inte att följa jobbcoach.se på Facebook.
Läs även
Olika sorters anställningsintervjuer du kan stöta på
Videointervju, telefonintervju, case-intervju, snabbintervju, gruppintervju. Det finns många typer av anställningsintervjuer. Här kommer råd om hur man tacklar de olika.
ATS - den digitala rekryteraren
Fler och fler företag använder sig av digitala rekryteringsverktyg ATS när de ska anställa. Det ställer en del nya krav på hur du ska tänka när du utformar dina ansökningshandlingar.
Stresscoachens bästa råd till dig som har det lite kämpigare
Jobbcoachen Hanna Wendeler har gedigen utbildning inom stresshantering och är certifierad stresscoach och självkänsla- och ACC coach (acceptance and commitment coaching). Hon har lång erfarenhet av att hjälpa människor som drabbas av stress i samband med perioder av arbetslöshet. Här ger hon råd om hur du kan tänka för att hjälpa dig själv när du upplever stress i arbetssökandet.
Omställningsstudiestöd
Börja plugga men behåll 80% av lönen. Låter det för bra för att vara sant? Man skulle kunna tro det men med det nya omställningsstudiestödet finns den möjligheten.
Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.