7 bästa tipsen om kroppsspråket på anställningsintervjun
Mer än hälften av vår kommunikation med andra sker icke-verbalt. Vi sänder hela tiden ut signaler med allt från våra kläder till våra leenden. Vi slätar till håret, drar i örsnibben, låter ögonen smalna eller snörper på munnen. Genom att vara medveten om ditt kroppsspråk och vad det signalerar kan du bli bättre på att kommunicera. När du är på en anställningsintervju har du bara en kort stund på dig och du har större chans att göra ett bra intryck om du har ordning på ditt kroppsspråk.
Att göra ett bra första intryck är viktigt oavsett vem du träffar, men det är inte minst viktigt på en anställningsintervju. Här har kroppsspråket en stor betydelse för hur bra du lyckas. Tänk på att kroppen kommunicerar betydligt mer än det du säger. Det sägs att man bara har trettio sekunder (eller ännu mindre) på sig vid ett möte med en ny människa innan den man träffar har skapat sig en uppfattning om vad för sorts person man är. Det är inte mycket man hinner säga med ord på den stunden, men man hinner säga desto mer med sitt kroppsspråk.
Kroppsspråket handlar om saker man gör helt omedvetet som kan vara svårt att kontrollera. Men det handlar också om saker som man gör mer medvetet. Här är sju saker att tänka på när det gäller kroppsspråket på anställningsintervjun.
Använd dina händer
Vad du gör med dina händer i kombination med vad du säger sänder väldigt starka signaler. Vi använder ofta händerna för att understryka sitt vårt budskap. Om dina händer inte säger samma sak som dina ord så får du kanske inte fram det du vill. Vad du gör med dina händer ger större tyngd åt ditt budskap. Tänk på att vara avspänd och överdriv inte.
Sånt som gör att du verkar väldigt nervös är om du pressar ihop händerna hårt, om du kliar dig på halsen eller i ansiktet eller om du fingrar mycket på nåt. Om du sitter tillbakalutad med armarna i kors kan du verka avståndstagande.
För en del människor kommer det helt naturligt med den här typen av kroppsspråk men för många av oss behöver man jobba lite på det. Öva gärna framför spegeln.
Le och se glad ut
Ansiktsuttryck är också mycket viktigt. Ett leende säger mer än tusen ord brukar man säga och det ligger mycket i det. Le! Som med allt annat ska du inte överdriva. Ett konstant leende under hela intervjun verkar bara påklistrat. Le när du hälsar och när du säger hej då och le generöst även under intervjun, men gör det när det passar in.
Tänk på ögonkontakten
Försök hålla ögonkontakt med dem du träffar. Att flacka med blicken och titta upp i taket eller ner i golvet ger ett nervöst intryck och det kan till och med verka lite opålitligt. Men! För mycket är inte heller bra. Du ska inte stirra ner den du pratar med. Tänk på att ha ögonkontakt med alla i rummet inte bara den som ställer frågorna.
Ha koll på din kroppshållning
Ta ett djupt andetag och släpp ner axlarna och håll huvudet högt. Sjunker du ihop, drar upp axlarna och hänger med huvudet verkar du orolig, ledsen och nedslagen. Med en bra kroppshållning kan du förmedla självförtroende och engagemang. Dessutom påverkar du faktiskt dig själv genom din kroppshållning. Det är lättare att känna sig lite självsäker om man inte sitter som en hösäck. Luta dig gärna lite framåt också när du lyssnar för att signalera att du är intresserad. Om du lutar dig tillbaka för mycket verkar du snarast ointresserad och precis som med de korsade armarna kan det verka avståndstagande.
Handslaget säger en hel del
Pandemin har gjort att vi inte skakar hand lika mycket som tidigare, då man i princip alltid tog i hand när man träffade någon i ett formellt sammanhang som en anställningsintervju. Nu är det inte säkert att du ska skaka hand när du kommer in på en intervju. Du får vara lite lyhörd och känna efter om det är läge att ta i hand eller inte. Du vill varken ha handslag som en död fisk eller en trycka för hårt och klämma sönder den du hälsar på. Ett lagom fast och lagom långt handslag gäller. Testa gärna på en vän hur ditt handslag upplevs.
Spegla den du pratar med
Det här är ett ganska coolt trick som funkar bättre än du tror. Det är faktiskt nåt vi ofta gör omedvetet, men om du tänker på det kan du använda det till din fördel. Man upplever en positiv känsla och det ger en känsla av gemenskap om den man pratar med speglar en själv och har ett liknande kroppsspråk. Om den du pratar med till exempel lutar huvudet åt sidan kan du också göra det. Det här är något man ofta gör helt omedvetet, men det skapar en känsla av samhörighet. Om du börjar tänka på det här när du tittar på andra är det rätt kul att se hur mycket folk gör så här när de pratar med varandra.
Vad har du på dig?
Vad man sätter på sig för kläder har ju kanske inte så mycket med själva kroppsspråket att göra, men det förmedlar ändå ett budskap. Att man ska vara hel och ren kanske är en självklarhet men det kan vara en bra idé att försöka matcha hur folk klär sig på arbetsplatsen du vill till. På en del arbetsplatser är det helt rätt med jeans och tröja och på andra är det mer eller mindre kostym-krav. I allmänhet är det bättre att vara lite för uppklädd än lite för nedklädd. Skippa dina trasigaste jeans även om de är supersnygga.
Till sist...
En hel del av det här handlar om att inte verka för nervös. Det är helt naturligt att vara nervös på en anställningsintervju och det är inte kört för att du är det. De flesta som intervjuar vet om att det är en jobbig situation. Men om du jobbar med ditt kroppsspråk ger du dig själv bra förutsättningar att visa att du är rätt person att anställa.
Lycka till!
Taggar
IntervjunLäs även
Börja nätverka som ett proffs
Det är bra att ta varje tillfälle i akt att nätverka. Vad är en hisspitch egentligen och varför ska du förbereda en sådan? Den kan vara bra att ha inövad och klar. Du vet aldrig när du kan behöva använda dina nätverkarskills.
En bra hisspitch kan hjälpa dig landa drömjobbet
Tänk dig att du träffar på en drömarbetsgivare nånstans, till exempel i en hiss. Du har 30 sekunder på dig att säga nåt bra som gör att man får upp ögonen för dig. Då behöver du en bra hisspitch. Få reda på allt om hur du ser till att inte missa en chans att hitta drömjobbet.
Klara studierna med hjälp av Pomodorotekniken
Att utbilda sig och öka på sin kompetens kan vara en bra väg att gå när man vill komma vidare på arbetsmarknaden. Nya möjligheter kommer att öppna sig i ditt jobbsökande. Med pomodorotekniken kan du få en bättre studieteknik, men man kan ha användning av den i flera sammanhang. Läs mer om hur här!
Kompetensbaserad rekrytering
Upptäck vad kompetensbaserad rekrytering innebär och hur du som arbetssökande kan förbereda dig för att lyckas i denna typ av rekryteringsprocess
Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.