Man med hörlurar som sitter framför dator

Stresscoachens bästa råd till dig som har det lite kämpigare

Att känna sig stressad över att man inte har något jobb, eller att man förlorat sitt jobb är inte alls ovanligt. Att plötsligt befinna sig i en situation som man inte valt själv och som påverkar hela vardagen, för många innebär detta att man hamnar i en kris. Din hjärna och din kropp reagerar efter precis det, du sätts i en krisreaktion. Ekonomin, känslan av att förlora ett sammanhang, brist på arbetskamrater, känslor av en ”meningslöshet” i vardagen. Orosmomenten kan vara många. Och det är inte ovanligt att det påverkar självförtroendet och självkänslan.

 

Vikten av att behålla rutiner

 

Det är lätt hänt att dygnsrytmen ändras när man är utan arbete en längre tid. Kanske är du vaken sent in på nätterna och sover bort dagarna? Det är lätt hänt att tänka i banor som att ”det kommer bli annorlunda när jag börjar jobba”. Men att behålla rutiner för mat, vila, aktivitet och återhämtning är viktigt för att behålla motivationen. Vänta inte med att leva genom att planera för ”sen”. Ditt liv är här och nu. Självklart innebär din arbetslöshet förändringar inom ekonomin och i det sociala i ditt liv, men för den sakens skull ska du inte glömma bort att använda tiden väl. Det kanske till och med finns områden i ditt liv som längtar efter ditt fokus?

Fördelarna med att ha tydliga rutiner, tydliga mål med konkreta uppgifter varje dag är många.

Genom att planera och strukturera ditt jobbsökande tar du kontroll över situationen på ett helt annat sätt. Du ökar känslan av att du lyckas och av att du tar dig framåt genom att du har meningsfulla och konkreta uppgifter som du genomför varje dag.

 

Stora orsaker till stress är just brist på egenkontroll och brist på mening med det man gör

Grundläggande stresshantering är att inse att stressen inte orsakas av problemet i sig. Det är attityden eller tolkningen man gör av det som sker. Antingen förändrar man situationen eller sin inställning till den. Antingen kontrollerar du tankarna eller så kontrollerar tankarna dig.

Glöm inte att ge dig själv beröm för allt du gör varje dag för att komma framåt

 

Den inre kritikern

Att vara arbetslös kan kännas jobbigt och hopplöst. Det betyder inte att det är du som är jobbig och hopplös - det är situationen som kan upplevas så.

Att söka många arbeten och få många nej, eller kanske inte ens något svar alls, kan lätt ge dig tankar som att situationen är hopplös eller få dig att känns dig som att det är du som inte duger. Arbeta med att lägga orsaken till dina ”nej” utanför dig själv. Att du inte fick jobbet du ville ha betyder inte att du är dålig, du och din kompetens kanske kommer till sin rätt bättre någon annanstans?

 

Tillåt dig ta emot hjälp

Fråga folk i din omgivning, om du inte talar om vad du vill eller behöver hjälp med så är det svårt för andra att hjälpa dig. Fundera på vad just du behöver hjälp med och prata med någon du känner förtroende för.

Behöver du stöd från en jobbcoach så vet du väl om att du kan vända dig till oss?

Hanna Wendeler, jobbcoach, certifierad stresscoach och självkänsla- och ACC coach (acceptance and commitment coaching)

 


Artikelförfattare:
Hanna Wendeler
coach
Hanna Wendeler
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder tjänsten Rusta och matcha i Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.