Twitterloggor med nya loggan för X

Twitter: Från arga twittertroll till nästa drömjobb

Du kanske tror att LinkedIn är den enda platsen där du kan hitta ditt nästa drömjobb, men det finns en annan social media-plattform som kan ge dig oväntade möjligheter. Du kanske har hört att Twitter inte längre heter Twitter. Den heter numera X men med nästan 400 miljoner aktiva användare varje månad, är X mer än en skådeplats för arga twittertroll eller ilskna politiska diskussioner. Det är ett kraftfullt verktyg för jobbjägare som är redo att dyka in i den digitala tidsålderns arbetsmarknad. Visst, det kanske inte låter lika traditionellt som att skicka ett CV via e-post, men X kan vara din hemliga superkraft. Låt oss ta en titt på hur du kan optimera din profil på X och använda den för att ta din jobbsökning från osynlig till omöjlig att ignorera!

Optimera din profil

Använd en professionell profilbild, skriv en tydlig och koncis biografi som inkluderar dina färdigheter och intressen, samt en länk till din LinkedIn-profil eller online-portfolio. Du kan även inkludera hashtags som är relevanta för ditt yrkesområde. Om platsen är relevant för de jobb du söker, se till att inkludera din geografiska plats.

 

Se över din bio

Din bio på X ger dig möjlighet att kort sammanfatta vem du är och vad du gör. Börja med din nuvarande position eller yrkesroll och lägg till viktiga färdigheter eller specialiteter. Du kan också inkludera några personliga detaljer eller intressen, men håll det mestadels professionellt. Använd relevant hashtags och emojis för att fånga uppmärksamhet och göra din bio mer sökbar.

Du kan lägga in en webblänk i din profil. Det kan vara en länk till din LinkedIn-profil, din professionella blogg, eller kanske ett projekt du nyligen har arbetat på.

 

Välj en bra profilbild

Din profilbild är det första intryck folk får av dig, så välj den med omsorg. Profilbilden du väljer bör vara av hög kvalitet. Undvik bilder som är suddiga, mörka, överexponerade eller på annat sätt svåra att se. En neutral bakgrund kan hjälpa till att hålla fokus på dig. Undvik störande bakgrunder som kan dra uppmärksamheten från ditt ansikte.

Bilden bör vara professionell. Det betyder inte nödvändigtvis att den måste vara en formell studiobild, men det bör vara en bild där du ser professionell och kompetent ut. Undvik bilder som är för informella, som selfies eller bilder från sociala tillställningar, om de inte ger en lämplig bild av dig i ett professionellt sammanhang. Tänk också på klädseln. Klä dig på bilden på samma sätt som du skulle klä dig för jobbet du söker.

Se till att du är den enda personen i bilden. Detta gör det lättare för människor att känna igen dig och förhindrar eventuell förvirring.

 

Lägg till en headerbild

Din headerbild, det stora fotot överst på din profil, är ett annat viktigt verktyg för att skapa ett första intryck av vem du är och vad du gör. Om du har en bild av dig själv när du jobbar, oavsett om det är i en kontorsmiljö, på en byggarbetsplats eller i ett klassrum kan det ge en stark visuell representation av ditt yrke. 

En annan möjlighet är att använda en bild som symboliserar ditt arbete eller din bransch. Om du till exempel arbetar med miljöskydd kan du ha en vacker naturscen. För någon som arbetar inom hälso- och sjukvården, kan det vara en bild på sjukvårdsutrustning, en hjärtformad EKG-linje, eller en livsstilsbild, som frukt och grönsaker eller någon som mediterar.

Kom ihåg att bilden ska vara relevant och professionell. Det är bäst att undvika bilder som kan vara kontroversiella eller stötande. Din headerbild ska stärka ditt professionella varumärke, inte skada det.

 

Användarnamn (handle)

En handle på X är det användarnamn som du har efter symbolen “@”. Det är unikt för ditt konto och används för att logga in, skicka och ta emot meddelanden, och söka efter dig. En bra handle ska vara enkel, minnesvärd och professionell. Det kan vara bra att använda ditt fullständiga namn eller en kombination av ditt namn och din bransch eller yrkestitel.

 

Följ relevanta företag och personer

För att verkligen dra nytta av X som en jobbsökande plattform ska du följa företag som du är intresserad av att jobba för. Du håller dig uppdaterad om de senaste nyheterna, händelserna och lediga tjänster. Dessutom kan du få en känsla för företagets kultur och värderingar genom att titta på vilken typ av innehåll de delar och hur de interagerar med sina följare.

Att följa rekryterare inom din bransch kan också vara bra. Många rekryterare använder X för att posta lediga tjänster, ge tips om jobbsökning och dela branschnyheter. De kan även vara en bra resurs för nätverkande.

Följ också branschexperter och inflytelserika personer inom ditt yrkesområde. De kan ge dig insikter i aktuella trender, branschutveckling och kanske till och med jobbmöjligheter. Genom att kommentera deras inlägg eller delta i diskussioner kan du bli mer synlig i din bransch.

Till sist, tänk på att följa kollegor, kurskamrater, och andra professionella kontakter. De kanske inte har direkt tillgång till jobbmöjligheter, men att bygga ett starkt nätverk är alltid bra för jobbsökning. Genom att följa dina kollegor kan du hålla kontakten, stötta varandras arbete och hjälpa varandra med att hitta jobb.

 

Engagera dig

Gilla, återpublicera och kommentera på inlägg som är relevanta för din bransch. Detta kan hjälpa till att visa ditt engagemang och kunskap inom ditt yrkesområde.

Dela innehåll som visar dina färdigheter och erfarenheter. Detta kan vara allt från en bloggpost du har skrivit till ett projekt du har arbetat på. Tänk på att dina tidigare tweets och retweets också kan ses som en del av din profil. Försök att hålla ditt innehåll relevant och professionellt. Du kan visa din expertis och dina intressen genom att skriva om branschrelaterade ämnen, dela relevant innehåll och engagera dig i diskussioner. Din aktivitet på X kan ge potentiella arbetsgivare en bild av din personlighet, dina intressen och hur väl insatt du är i din bransch.

Nätverka, nätverka, nätverka!

X kan vara ett bra verktyg för att nätverka. Om en expert eller organisation du följer ställer en fråga eller startar en diskussion, tveka inte att bidra med dina egna tankar och åsikter. Detta visar inte bara att du är engagerad och kunnig, utan ger dig också möjlighet att bli märkt av andra som följer samma diskussioner.

Du kan delta i diskussioner, ställa frågor och svara på frågor från andra. Detta kan hjälpa till att bygga relationer och öka din synlighet. Du kan fråga om råd, söka åsikter om branschtrender, eller bara ställa allmänna frågor för att starta en konversation.

Kom ihåg att nätverkande tar tid och tålamod - det handlar om att bygga relationer. Var äkta, visa intresse för andra, och tänk på hur du kan bidra till konversationen. Med tiden kan ditt X-nätverk bli en ovärderlig resurs i din jobbsökning.

 

Sök efter jobbannonser

Många företag lägger ut jobbannonser på . Man använder ofta specifika hashtags när de delar jobbannonser. Några av de vanligaste för jobbsökning inkluderar #jobb, #nyttjobb, #jobbsökande och #jobbannonser. Det kan också vara användbart att söka efter branschspecifika hashtags som till exempel #ITjobb, #marknadsföringjobb eller #juridikjobb.

Du kan även använda sökfunktionen för att direkt söka efter jobb. Du kan prova att skriva in företagets namn och "jobb" eller "karriär" för att se om några aktuella möjligheter dyker upp.

Genom att följa företag och rekryterare du är intresserad av, kan du bli en av de första som ser när de lägger ut nya jobb.

 

Använd X-listor

Om du jobbat ett tag med ditt twittrande kan det bli rörigt och oöverskådligt om du följer mängder med personer, företag och hashtags. Då kan det vara dags att jobba med listor för att organisera det innehåll du är mest intresserad av. Du kan skapa listor baserat på ämne, bransch, jobbroll, företag du är intresserad av, rekryterare och så vidare. Genom att kolla in dessa listor regelbundet kan du snabbt få tillgång till relevant innehåll, hålla dig uppdaterad med branschnyheter och -trender och upptäcka jobbmöjligheter. Att interagera med tweets från dessa listor kan också öka din synlighet bland personer och företag inom ditt yrkesområde.

 

Till sist...

 

Att Twitter blivit X är fortfarande ett pågående projekt som kan förändras över tid. Vi vet inte exakt vilka funktioner som kommer att dyka upp eller försvinna, eller hur de kommer att påverka vår användning av plattformen. Kanske kommer vi att börja skriva xeets istället för tweets, eller läsa xcerpts istället för trådar. Kanske kommer vi att få nya sätt att interagera med andra användare, företag och organisationer. Kanske kommer vi att upptäcka nya möjligheter och utmaningar som vi inte kunde föreställa oss innan.

Det vi vet är att X har potential att bli ett kraftfullt verktyg för jobbjägare som vill sticka ut på den digitala arenan. Om du vill vara en av dem, ska du optimera din profil på X och använda den för att ta din jobbsökning till nästa nivå!

 


Artikelförfattare:
Agneta Ohlson
jobbcoach.se - koordinator
Agneta Ohlson
Flicka sitter på trappa med en laptop i knät

Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg

Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.