Spontanansökan och intresseanmälan
Om du letar efter ett nytt jobb är det en mycket bra idé att göra spontanansökningar till intressanta arbetsgivare. Om du bara skickar ansökningar där det finns en jobbannons ute missar du en stor del av alla lediga jobb som finns där ute. I en stor undersökning gjord av Ballisager svarade 25 % av tillfrågande arbetsgivare att de letar bland spontansökningar när de ska anställa. En spontanansökan - eller intresseanmälan som det också brukar kallas - betyder att du skickar in en jobbansökan även om det inte finns något ledigt jobb utannonserat.
Varför ska jag skicka en spontanansökan?
Fördelarna med att skicka en spontansökan är flera. För det första visar du att du är bra på att ta initiativ och visar framåtanda. Det är egenskaper som ingen arbetsgivare tackar nej till.
För det andra visar du att du faktiskt är intresserad av just dem. Det är alltid en fördel att den som anställer får klart för sig att de ligger på din önskelista av intressanta företag. Det visar att du förmodligen kommer vara engagerad och vilja bidra om du får jobb just där.
För det tredje har du en fördel den dag då det faktiskt dyker upp ett ledigt jobb. Att genomföra en anställningsprocess är inte helt enkelt. Det innebär mycket jobb. Särskilt om man måste gå ut och annonsera. Man måste formulera en bra annons och lägga ner tid och resurser. Att annonsera på Platsbanken är visserligen gratis men vill man synas på fler ställen än så kommer det att kosta en hel del pengar. För många jobb kommer det in mängder med ansökningar att gå igenom. Det tar mycket tid och det är inte säkert att man hittar det man letar efter. En stor del av alla arbetsgivare försöker hitta kandidater att anställa utan att annonsera först. Finns ditt namn redan på bordet är du med bland dem man letar efter innan man går ut med annons.
Vem ska jag skicka min spontanansökan till?
För det första måste du fråga dig själv: Var vill jag jobba? Finns det några företag eller organisationer som du spontant kommer att tänka på? Börja med dem. För det andra ska du fråga dig: Vad vill jag jobba med? Ta sen reda på vilka arbetsgivare det finns nära dig där den typen av jobb kan finnas. Använd branschsökningar på till exempel allabolag.se eller eniro.se
I princip alla företag har en info-adress eller liknande som man kan skicka till om man inte vet vem på företaget man söker. Den kan du använda, men det är ännu bättre om du hittar någon person du kan skicka till. Gör lite research på hemsidan eller på LinkedIn. Då kan du skriva något personligt i mejlet du skickar och be om att din ansökan skickas vidare till rätt person om det blev fel. Mejl som skickas till info-adresser har en tendens att försvinna i mängden.
De flesta större företag har särskild information på sin hemsida om vart man ska skicka spontanansökningar. Leta efter någonstans där det står ”Karriär” eller ”Jobba hos oss” eller liknande. En del riktigt stora företag och organisationer som kommuner och regioner, har egna cv-banker där man registrerar sig för att skicka in sitt cv. De tar alltid emot spontanansökningar. När det gäller såna här cv-databaser finns lite fler saker att ta med i beräkningen när du gör din ansökan. Läs på ATS – den digitala rekryteraren om vad du ska tänka på.
Vad ska en spontanansökan innehålla?
När man söker jobb på annons ska man alltid se till att ansökningshandlingarna speglar annonsen så väl som möjligt. Här har vi ingen annons att spegla. Det betyder att du är lite friare men samtidigt är det lite av en gissningslek vad du ska trycka på. Utgå från dina starkaste kompetenser och egenskaper när du gör din intresseanmälan. Men du ska vara noga med att förklara varför du är intresserad av just den här arbetsgivaren och varför du vill söka jobb där. Din ansökan får inte se ut som om du skickat en precis likadan till många andra.
Fem saker du behöver ha med i din spontanansökan
- En bra motivering till varför du vill ha ett jobb hos just den arbetsgivaren
- En kortfattad men kärnfull beskrivning av dina främsta kompetenser
- Relevant erfarenhet och utbildning
- Vad du kommer att kunna bidra med på arbetsplatsen
- Dina kontaktuppgifter
Efter att du skickat din spontanansökan?
Något av det tråkigaste när man söker jobb är att man inte får någon återkoppling alls när man skickat in en ansökan. Det gäller både när man söker via annons eller om man skickar en instresseanmälan. Det finns alltid en risk att du inte hör något alls. Du kan inte räkna med att du får något svar. Däremot är det bra om du själv följer upp din ansökan. Om du har något telefonnummer till den du skickat mejl till kan du försöka slå en signal. Tips på hur du kan lägga upp ett sånt samtal hittar du på sidan Ring en arbetsgivare. Har du riktig tur har din spontanansökan råkat komma i precis rätt tid till precis rätt person och du blir kontaktad för en intervju. Det händer oftare än du kanske tror.
Läs även
Starta eget
Drömmer du om att bli din egen chef? Att förverkliga din affärsidé och driva ett eget företag? Läs vår guide om hur du kan göra din dröm till verklighet! Här hittar du information om allt från affärsplan och finansiering till stöd och rådgivning.
Fem tips för att överleva första dagen på nya jobbet
Att börja på ett nytt jobb är lite som när man började skolan. Det är jätteroligt och jättenervöst på samma gång. Här kommer fem tips på vad du ska tänka på för att göra succé och överleva dagen.
Mål, delmål och min vilja att ta mig dit
Kort- och långsiktiga mål är viktigt för alla. Om du inte vet vad du har för mål och vart du ska, hur ska du då veta vilken väg du ska gå? Hur sätter jag mina mål? Varför är det viktigt? Och hur behåller jag motivationen när jobbsökandet känns trögt? Läs mer om mål, delmål och min vilja att ta mig dit.
Tre metoder för produktivitet - testa vilken som är din favorit!
När man söker jobb är det man själv som är arbetsledare och har ansvar för för att saker blir gjorda. För att underlätta tillvaron finns många olika sätt att öka produktiviteten. Testa och se vilken som funkar bäst för dig.
Aventus erbjuder Rusta och matcha i Kalmar och Göteborg
Aventus har sedan 1986 coachat tusentals människor vidare till nästa steg i karriären. När du är redo för det steget, väljer du Aventus i Göteborg eller Kalmar som leverantör för Rusta och matcha. Med Aventus får du gedigen jobbcoachning där allt fokus är på dig och ditt nästa jobb.